Euro crisis Italië

Het moment was vrij ongelukkig gekozen of een dikke waarschuwing, maar de toon was des te duidelijker. Duits Minister van Financiën, Wolfgang Schaeuble, zei op maandag tegen de Grieken dat ze moeten hervormen of ze worden uit de eurozone gegooid. Dit nieuws kwam op dezelfde dag dat Matteo Renzi de handdoek gooide in Italië.

Wolfgang Schaeuble liet aan de vooravond van een Europese mini-top weten dat de Grieken de onpopulaire maar noodzakelijke hervormingen moeten doorvoeren als ze in de eurozone willen blijven. De Europese mini-top gaat over een mogelijke schuldverlichting voor de Grieken.

In Italië zullen ze dit niet graag zien. Het land dreigt zelf in een Grieks drama terecht te komen. Wanneer Italië hulp nodig heeft zullen ze waarschijnlijk eerder kiezen voor een exit dan onder curatele te komen van Brussel en de nodige hervormingen opgelegd te krijgen.

Athene draagt nog steeds de gevolgen van een Brussels beleid en een schuldenlast van €330 miljard. Het ontving reeds 3 bail-outs de laatste jaren en heeft nog steeds een staatsschuld van 180%/bbp.

Er lijkt nu opnieuw een kat-en-muis-spel te ontstaan tussen Griekenland en Europa.

Zo zei Wolfgang Schaeuble:

“Athens must finally implement the needed reforms. If Greece wants to stay in the euro, there is no way around it – in fact completely regardless of the debt level.”

Wie gaat eerst door de knieën?

De Duitsers zeiden dat ze geen geld meer zullen vrijmaken voor Griekenland tenzij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) terug meedoet.

Het IMF op zijn beurt liet weten dat ze niet meer meedoen tenzij de schuldenberg van de Grieken terug op een aanvaardbaar niveau ligt.

M.a.w. geen geld voor Griekenland van het IMF zonder schuldverlichting en geen geld van Europa voor Griekenland zonder het IMF. Schuldverlichting zal er pas komen zodra de Grieken de daad bij het woord voegen en eindelijk gaan hervormen.

Europa vraagt van de Grieken een liberalisering van de arbeidsmarkt waardoor bedrijven gemakkelijker personeel kunnen ontslaan. Er moet ook een beperking komen op de macht van de vakbonden.

De Gouverneur van de Griekse centrale bank zei op zijn beurt dat ze onder geen beding willen ingaan op de eisen van het IMF om de arbeidsmarkt te hervormen. Syriza, de linkse partij aan de macht, zegt dat de hoge schuldenlast het voornaamste obstakel is naar economische groei.

Het worden nog spannende maanden voor Europa. Blijft het geluk aan de zijde van Brussel?

Bron: RT