rocket De laatste maanden is er een hoop aan de hand in de farmaceutische industrie. De S&P Pharmaceuticals Industry Index is  het afgelopen jaar met meer dan 28% gekelderd. Grote hedgefunds hebben in deze sector enorme verliezen geleden, met het geplaagde Valeant als meest duidelijke voorbeeld. Volgens online beleggerscommunity SumZero is het nu de tijd om te investeren in Allergran, dat o.a. botox en borstimplantaten maakt. De afgelopen maanden waren turbulent voor dit bedrijf uit Dublin, omdat het samen wilde gaan met gigant Pfizer. Maar hier stak de Amerikaanse overheid een stokje voor. Momenteel is Allergan in gesprek met de Amerikaans-Israëlische speler Teva. De auteurs van SumZero geven een uitgebreid betoog waarom Allergran een goede investering is. Hier volgt een samenvatting:

  • Alhoewel Botox een luxeproduct is, is het niet recessiegevoelig. Als de economie slechter draait, gaan mensen minder reizen en minder vaak naar restaurants, maar “besparen” niet op hun rimpels.
  • Allegran is goed gepositioneerd en heeft een enorme groeipotentie, die veel Wall Street analisten over het hoofd zien. Bovendien heeft de botoxindustrie een hoge toetredingsdrempel vanwege de ontwikkelingskosten. De afdeling borstimplantaten loopt daarnaast zeer goed.
  • De auteurs vinden Allegran nog steeds een aantrekkelijke koop. Het aandeel noteert momenteel $240, maar is minimaal $262 waard. Toch kan het aandeel makkelijk doorschieten naar $342 of zelfs $440 op termijn.
  • Er mag aangenomen worden dat Allegran’s unit ”Actavis” wordt verkocht aan TEVA. Dit zal een positief effect geven op de koers van Allergran.
  • Risico’s zijn er ook, omdat er diverse aannames zijn gemaakt op basis van een overeenkomst met Teva. Deze overeenkomst zou allang hebben moeten plaatsgevonden, maar kreeg uitstel. De auteurs verwachten echter dat het een kwestie van weken zal zijn, voordat de deal rond is.
  • Bovendien heeft Allergran al aangekondigd, dat wanneer de deal rond is, het aandelen van Allergran zal terugkopen, een zgn. stock buyback.
  • Alhoewel Hillary Clinton heeft aangekondigd de farmaceutische industrie te willen aanpakken, zal dit weinig tot geen effect hebben op Allergran, omdat deze producten voor een groot deel buiten het pakket vallen.