Rally Amerikaanse aandelen

Veel analisten vrezen dat de Amerikaanse aandelenmarkt op zijn tandvlees zit. Na de Trump-rally en de hoge waardering lijkt er weinig opwaarts potentieel meer. Maar daar denkt Jonathan Krinsky anders over. Krinsky ontwikkelde een speciaal model en daarop is te zien dat de uitbraak nog maar net begonnen is.

Krinsky, chief market technician bij MKM Partners, volgt de Value Line Geometric Index. Deze index bestaat ui 1.675 Amerikaanse aandelen. In tegenstelling tot de S&P 500 en de Dow Jones krijgt elk aandeel in deze index hetzelfde gewicht toegekend.

De S&P 500 is een index gebaseerd op marktkapitalisatie, de Dow Jones op de nominale beurskoers. Dit geeft een vertekend beeld. Door ieder aandeel een evenwaardig gewicht toe te kennen en de index dagelijks te herbalanseren, geeft de grafiek van de Value Line Geometric Index een veel beter beeld van de Amerikaanse aandelenmarkt.

Value Line Geometric Index

De Value Line Geometric Index geeft een realistisch beeld van wat de ‘gemiddelde Amerikaanse aandelenmarkt’ doet. En in tegenstelling tot de S&P 500 of de Dow Jones haalt de Value Line Geometric Index nog geen nieuwe records. Het worstelt zelfs nog steeds met de top van eind jaren ’90.

De S&P 500 en de Dow Jones hebben de top van begin deze eeuw al lang achter zich gelaten, maar de Value Line Geometric Index nog niet. Dit betekent dat de opmars vooral werd gedragen door de grote aandelen, maar dat het merendeel van de aandelenmarkt is achtergebleven. Er is dus nog veel meer opwaarts potentieel aanwezig op de Amerikaanse aandelenmarkt.

Krinsky stelde ook een lijst op met 27 van de meest achtergebleven en interessantste aandelen voor 2017. Deze aandelen beginnen nu pas uit te breken van een langdurige basis. Dit kunnen dan ook interessante aandelen worden voor beleggers die sceptisch staan tegenover de dure, sterk gestegen aandelen van de laatste jaren.

Jonathan Krinsky top picks

Bron: MarketWatch