Ook halfgeleiders doen goede zaken.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag lager geëindigd, maar hield de schade beperkt. De AEX verloor 0,1 procent op een slot van 897,30 punten.

Beleggers richten zich momenteel op het cijferseizoen en het renteverloop van de centrale banken. Volgens FactSet weet een groot deel van de S&P 500-bedrijven die al cijfers hebben gerapporteerd, de verwachtingen te verslaan, maar is de outlook vaak minder overtuigend.

ECB-voorzitter Christine Lagarde herhaalde dinsdag in een interview met Bloomberg TV dat de Europese Centrale Bank haar belangrijkste rentetarief tijdens de komende vergaderingen zal blijven verlagen, maar het tempo waarin dit gebeurt, moet nog worden bepaald.

De Federal Reserve is ondertussen terughoudender. Daardoor is de nervositeit op de obligatiemarkten in de afgelopen dagen toegenomen, wat zich vertaalt in hogere rentes.

“Er wordt gesproken over twijfels over de inflatie en de snelheid van toekomstige renteverlagingen door de Fed”, aldus Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

De Amerikaanse twee- en tienjaarsrente stabiliseerden dinsdag, terwijl de Duitse variant iets verder steeg, naar 2,31 procent.

Ondertussen ziet Vranken nog weinig volatiliteit in de aandelenmarkten in aanloop naar de komende Amerikaanse verkiezingen, vandaag over twee weken. Een uitverkiezing van Donald Trump en de Republikeinen die het Congres in handen krijgen, zou gunstig zijn voor de dollar, volgens Goldman Sachs.

De euro/dollar handelde dinsdag rond het slot licht lager op 1,08. De olieprijzen stegen dinsdag met 0,8 procent.

De macro-agenda was dinsdag beperkt gevuld, uitgezonderd een aantal Nederlandse macrodata en de nieuwe World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds.

De Amerikaanse economie zal dit en volgend jaar harder groeien dan eerder verwacht, waarmee de Verenigde Staten de kar blijven trekken voor de mondiale economie, die in 2024 en 2025 met ruim drie procent zal groeien, zei het IMF.

In de VS groeit de economie dit jaar met 2,8 procent. Ten opzichte van de vorige WEO was dat een opwaartse bijstelling van 0,2 procentpunt. In de eurozone zal de economische groei dit jaar juist lager uitkomen dan eerder verwacht. Het IMF rekent voor 2024 op een groei van 0,8 procent, 0,1 procentpunt lager dan drie maanden geleden.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen kregen de cijfers van Randstad een positief onthaal met een stijging van 2,4 procent. De omzet daalde in het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 3,9 procent naar 6,0 miljard euro, maar dat was conform de verwachting. De uitzender heeft in het derde kwartaal min of meer volgens verwachting gepresteerd en dat de eerste weken van oktober stabiele volumes lieten zien, zal beleggers gerust hebben gesteld, volgens analisten van Jefferies. Analisten van Degroof Petercam waren wat minder enthousiast en zij verlaagden het koersdoel van 42,00 naar 41,00 euro, met een ongewijzigd Reduceren advies.

Halfgeleideraandelen eindigden ook in het groen. Besi won 0,1 procent, ASMI steeg met 0,7 procent en ASML ging er 1,4 procent op vooruit.

Tijdens een door Bloomberg georganiseerde bijeenkomst zei de CEO van ASML niet uit Nederland te willen vertrekken. Daarnaast houdt hij rekening met meer exportsancties uit Washington. 

Aegon steeg met 1,5 procent, nadat UBS het aandeel op de kooplijst zette. ING verloor juist 1,2 procent nadat Barclays dit aandeel van de kooplijst haalde. De Britse bank hanteert nog wel een Gelijkgewogen advies met een koersdoel van 19,20 euro.

Shell steeg met 0,7 procent. Verder won Prosus 0,8 procent.

IMCD was dinsdag de grootste daler in de AEX met een verlies van 2,7 procent. DSM-Firmenich leverde 1,9 procent in.

In de AMX won Allfunds 2,4 procent en ging Fugro 2,3 procent hoger.

Eurocommercial verloor 1,0 procent en JDE Peet’s daalde met 1,8 procent. Bank of America verhoogde dinsdag wel het koersdoel van 25,00 naar 26,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Maandag eindigde het aandeel nog met een plus van ruim 16 procent, na het herhalen van de outlook, het presenteren van een nieuwe CEO en de melding dat JAB het belang van Mondelez in JDE overneemt voor 25,10 euro per aandeel.

In de AScX stegen Heijmans en Fastned met respectievelijk 1,4 en 3,5 procent. Ebusco moest opnieuw terrein prijsgeven, ditmaal bijna 13 procent. Maandag was het verlies voor de bussenfabrikant al bijna 20 procent.

Wall Street

Rond het slot in Amsterdam noteerden de Amerikaanse beurzen licht lager.


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.