(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag, net als de meeste omringende beuren, met verlies gesloten.

De AEX leverde 1,3 procent in op een slotkoers van 480,41 punten.

Beleggers begonnen al in mineur aan de handelsdag, na een omzetwaarschuwing van Apple, ingegeven door tegenvallende prestaties van de fabrikant in China.

In plaats van een omzet van tenminste 89 miljard dollar, denkt Apple afgelopen kwartaal te zijn uitgekomen op 84 miljard dollar.

“Dit is wel typisch het voorbeeld dat er in een handelsoorlog vooral slachtoffers zijn”, aldus analist Corne van Zeijl van Actiam. “En de handelsoorlog is nota bene nog niet eens begonnen”, voegde hij toe.

Een slecht cijfers van ISM over de Amerikaanse industrie drukte het sentiment nog verder. Deze inkoopmanagersindex daalde van 59,3 procent in november tot 54,1 in december.

Een sterk banenrapport van ADP en opbeurende woorden van de Amerikaanse president over progressie die wordt geboekt in de besprekingen over een handelsdeal, konden de vieze smaak bij beleggers niet wegspoelen.

Vrijdag publiceert Amerika het officiële banenrapport voor december, en loonstrookjesverwerker zette de toon door nu al 271.000 nieuwe banen te melden, circa 100.000 meer dan waarop economen hadden gerekend.

“Zeker een mooi cijfer”, aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank. “Helaas is het geen direct cijfer dat werkgelegenheid meet, maar een econometrisch model met vele variabelen. Maar toch een opsteker na al het negatieve nieuws”, meent hij. De hoop op een goed cijfer morgen, als het officiële banenrapport wordt gepubliceerd, zal door de cijfers van ADP groter worden, denkt Marey.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1400.

Stijgers en dalers

De meeste aandelen in de AEX sloten lager. De hardste klap was voor Randstad, dat maar liefst 6,8 procent daalde na een adviesverlaging door Credit Suisse. De analisten verlaagden hun winstramingen voor dit jaar met ruim 5 procent. Moeilijkere marktomstandigheden zullen volgens Credit Suisse de autonome groei van Randstad drukken.

Verder daalde Philips 4,8 procent en verloor ASML 4,2 procent.

Banken deden het relatief goed met winsten van 0,8 procent voor ABN AMRO en 0,3 procent voor ING. Volgens Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management had dit mogelijk te maken met de oplossing van het probleem met de Italiaanse begroting. Dat de Italiaanse bank Carige onder curatele van de ECB is gesteld, lijkt misschien minder positief, maar betekent wel dat de onzekerheid daaromtrent is weggenomen, legde de vermogensbeheerder uit.

KPN was koploper met een stijging van 0,9 procent.

In de Midcap stegen WDP en Boskalis 1,1 en 1,5 procent. ASMI en Besi waren de gebeten hond met verliezen van 6,1 en 6,4 procent. “De waarschuwing van Apple is uiteraard geen goed nieuws. De groei van Apple phones zou met name uit China moeten komen en dat lijkt nu te stokken. En de Apple supplychain is een erg belangrijke klant voor de hele chipsector. Als deze lagere vraag leidt tot capaciteitsaanpassingen heeft dat direct impact op equipment makers als ASML, ASMI en Besi”, zei analist Edwin de Jong van NIBC.

Ook AMG leverde 5,8 procent in.

In de AScX wist ForFarmers 2,3 procent te winnen, terwijl Nedap 2,8 procent inleverde en Wessanen 5,3 procent.

Het lokaal genoteerde Kardan steeg 13,3 procent nadat een rechtbank in Israël akkoord ging met een regeling tussen een grootaandeelhouder van Kardan en schuldeisers in het kader van een faillissementsaanvraag uit 2015.

Alumexx, de voorbije dagen een opvallende stijger, leverde donderdag 9,2 procent in.

Tussenstanden Wall Street


Bij de slotbel in Brussel noteerden de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index circa twee procent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.