(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs zag dinsdag de winsten van eerder op de dag deels vervliegen. Uiteindelijk sloot de AEX 0,4 procent hoger op 581,29 punten, na eerder op de dag nog bijna 1,5 procent hoger te hebben gestaan. 

“Ik denk dat beleggers beseften dat zij iets te enthousiast zijn geweest”, zo merkte vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management op. Vermeulen zag geen directe aanleiding voor de teruglopende koersen. 

“De AEX liep fors op naar 585 punten, waarbij de individuele uitslagen flink zijn”, aldus Vermeulen, wijzend op de forse koerswinst voor het aandeel Randstad na kwartaalcijfers. “De cijfers vallen mee, maar zijn nog steeds niet goed. Om tien procent meer te betalen voor het aandeel lijkt mij overdreven”, aldus de vermogensbeheerder. 
Vermeulen ziet het de laatste dagen vaker gebeuren dat individuele namen flink oplopen na cijfers die de verwachtingen overtreffen, maar vanuit een breder perspectief bezien niet geweldig zijn. “Het gaat gewoonweg niet fantastisch.” 

Naast individuele uitschieters, zag Vermeulen ook “euforie” rond de ontwikkeling van een coronavaccin. Op maandag werd bekend dat meerdere partijen, waaronder Pfizer en AstraZeneca, vooruitgang boeken met hun middel tegen het virus. Verder reageerden beleggers positief op het akkoord over een Europees herstelfonds, aldus Vermeulen. 

De EU zal tot 750 miljard euro mogen lenen op de kapitaalmarkten en dit bedrag louter inzetten voor de gevolgen van de coronacrisis. Daarvan is 360 miljard euro voor leningen en 390 miljard euro voor subsidies.

De lidstaten zullen ook een herstelplan samenstellen en aangeven welke hervormingen zij willen doorvoeren. 

Verder is er een begroting overeengekomen voor zeven jaar voor een bedrag van 1.074,3 miljard euro. Verschillende landen, waaronder Nederland, krijgen een korting op hun bijdragen.

Economen Bert Colijn en Carsten Brzeski van ING spraken van een historische deal. “Een significante stap voorwaarts in soliditeit en integratie”. De vraag is volgens hen wel “hoeveel politiek porselein er is gesneuveld” tijdens de marathononderhandeling.

De euro/dollar handelde op 1,1469. Olie werd ruim drie procent duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX was Randstad koploper na het openen van de boeken. De cijfers in het tweede kwartaal waren veel minder slecht dan gevreesd en ook in juli zet het herstel door, aldus de uitzender. Analisten waren dan ook positief verrast en reageerden enthousiast op de cijfers. “Een sterke meevaller in het tweede kwartaal, een sterke vrije kasstroom en geruststellende trends in het tweede kwartaal en aan het begin van het derde kwartaal”, concludeerde analist Marc Zwartsenburg van ING. Randstad steeg 8,9 procent.

Prosus won 3,6 procent, ondanks dat het bedrijf de advertentietak van eBay naar het Noorse Adevinta zag gaan. Royal Dutch Shell steeg 3,2 procent, profiterend van de oplopende olieprijs.

DSM leverde juist 2,2 procent in en Galapagos daalde met 1,3 procent. 

In de AMX ging Altice aan de leiding met een koerswinst van 5,0 procent. Goldman Sachs verwacht dat Altice in 2020 een superieure omzetgroei zal realiseren. Verder denken de analisten ook dat de Franse kabelaar dit jaar op het punt komt dat de vrije kasstroom weer boven nul ligt. En dat zal de koers goed doen, aldus de Amerikaanse zakenbank.

Basic-Fit won 3,8 procent. Pharming daalde 2,3 procent.

In de AScX werd Wereldhave beloond voor de halfjaarcijfers met een koersstijging van 7,3 procent. In het  tweede kwartaal wist Wereldhave 59 procent van de huurpenningen te incasseren. Vooral in Frankrijk bleek dit een lastige taak. Wereldhave durft wel weer een outlook af te geven en de winkelbelegger rekent nu voor 2020 op een EPRA-winst tussen de 1,70 tot 1,90 euro per aandeel. 

Ordina won 4,8 procent, maar Avantium en AMG daalden tot 0,9 procent.

Tussenstand Wall Street 

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs, koerste de S&P 500 0,6 procent hoger. Techbeurs Nasdaq leverde juist 0,4 procent in en de Dow Jones-index steeg met 1,2 procent.   

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.