centrale banken zilver

Je moet geen raketgeleerde zijn om te weten waarom de zilverprijs stijgt. De vraag naar zilver stijgt terwijl het aanbod daalt. Economische logica zegt dan dat de prijs moet stijgen. En dat is wat er vandaag gebeurt. Sinds begin dit jaar steeg de zilverprijs al van $16 tot boven $18 of een stijging van 13%.

In 2016 daalde de globale zilverproductie met 2%. Dit was de eerste daling sinds 2011. Specialisten verwachten dat de zilverproductie in 2017 nog eens met 4% kan dalen. Zilver wordt voornamelijk gemijnd als een bijproduct van andere grondstoffen. Grote grondstoffenproducenten hebben de laatste jaren hun productie afgebouwd door de lage grondstofprijzen. Resultaat: ook minder zilver.

Lees hier onze Gratis Gids voor Beleggen in Zilver …

Grote mijnbouwgroepen als BHP Billiton, Nyrstar en Glencore hebben projecten ‘on hold’ gezet waardoor steeds minder zilver als bijproduct beschikbaar was. Er bestaat een kans dat deze groepen de productie terug opschroeven nu de economie aantrekt en ze zilver verkopen aan streamers zoals Silver Wheaton, maar dat zou ten vroegste in 2018 een effect hebben.

De voornaamste katalysator van de zilverprijs zal echter meer dan waarschijnlijk van de vraagzijde komen. De zilverprijs bevindt zich trouwens momenteel op een belangrijk punt.

Tekort op de zilvermarkt

Volgens Thomson Reuters GFMS lag de vraag naar fysiek zilver op een all-time record in 2016. Sterke vraag vanuit ETFs en de opbouw van zilvervoorraden zorgden ervoor de vraag vorig jaar met 2,8% is gestegen.

Zo zou volgens Thomson Reuters GFMS de zilvermarkt voor het 4e opeenvolgende jaar en voor de 7e keer in 10 jaar een tekort aan zilver kennen. Tekorten op de zilvermarkt hebben niet direct op korte termijn een invloed, maar op lange termijn is dit een duidelijk opwaartse druk voor de zilverprijs, aldus GFMS analist Johann Wiebe.

Bronnen: BullionVault + InvestingNews

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!