(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag in het rood geëindigd. De S&P 500 verloor 1,1 procent op 3.970,04 punten, de Dow Jones index daalde 1,0 procent op 32.816,92 punten en de Nasdaq sloot 1,7 procent lager op 11.394,94 punten. 

Voor de S&P was het de slechtste week van het jaar.

De meeste aandacht ging vandaag uit naar de voor de Federal Reserve zo belangrijke PCE-inflatie. De Amerikaanse kernprijzen stegen in januari met 4,7 procent, tegen 4,6 procent in december. Economen hadden echter gerekend op een inflatie van 4,4 procent.

“De inflatie beweegt de verkeerde kant op”, zei Mohamed El-Erian op Twitter. “Dit is verontrustend nieuws voor de economie, het levensonderhoud en de markten”.

“De combinatie van een behoorlijke inkomensgroei, stijgende uitgaven en een robuuste inflatie betekent dat renteverhogingen in maart en mei zeer waarschijnlijk zijn en we moeten accepteren dat een verdere [rente]verhoging in juni waarschijnlijk is”, schreven analisten van ING.

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg naar 3,96 procent. De tweejarige rente die de Fed nauwlettend in de gaten houdt, liep op naar 4,81 procent.

Vrijdag werd ook bekend dat de persoonlijke inkomens in de VS in januari zijn gestegen met 0,6 procent, waar een stijging van 1,2 procent was voorzien. De consumentenbestedingen stegen vorige maand met 1,8 procent, wat beter was dan de toename met 1,4 procent die werd voorzien.

Het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan is in februari nog iets hoger uitgekomen dan eerder verwacht. Bovendien lag de inflatieverwachting iets lager dan eerder uit een voorlopige raming bleek.

De nieuwe woningverkopen in de VS zijn in januari met 7,2 procent gestegen op maandbasis en met ruim 19 procent op jaarbasis.

De euro/dollar noteerde vrijdagavond op 1,0552. WTI-olie werd een procent duurder op ruim 76 dollar per vat.

Bedrijfsnieuws

Adobe verloor 7,5 procent. Volgens persbureau Bloomberg wil de Amerikaanse justitie de 20 miljard dollar tellende overname van Figma door Adobe blokkeren.

Autodesk daalde 13 procent, nadat de winstoutlook voor het eerste kwartaal onder de verwachting van analisten uitkwam.

Beyond Meat won ruim 10 procent, nadat de maker van plantaardige vleesalternatieven het verlies in het afgelopen kwartaal wist te verkleinen.

Boeing sloot vrijdag bijna 5 procent lager. De Amerikaanse vliegtuigbouwer zal voorlopig geen 787 Dreamliners leveren, nadat het de FAA heeft laten weten dat het bezig is met een aanvullende analyse van een onderdeel.

Block won ruim 4 procent. Het bedrijf voor mobiele betalingen verwacht 2023 af te sluiten met een groei van de aangepaste EBITDA.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.