Rijk worden met beleggen Beleggen moet helemaal niet zo moeilijk zijn. Toch schrikt het woord ‘beleggen’ veel mensen af. Ze weten wel dat je met een goede belegging aardig wat geld kunt verdienen, maar de angst en de onzekerheid houdt hen van de aandelenmarkt en zo beleggen ze uiteindelijk niet. Wat kan je nu doen om van die angst en onzekerheid af te geraken en toch rijk worden met beleggen. Angst en onzekerheid heersen vooral omdat beleggers niet goed geïnformeerd zijn. Daar willen wij bij Slim Beleggen verandering in brengen, dat is onze missie. Om te beleggen heb je een basiskennis nodig, maar moet je niet over een arsenaal aan informatie kunnen analyseren, dat laat je beter aan onze analisten over. Soms is het zelfs een voordeel om er minder van te kennen. Er is dus geen enkele reden om niet te beleggen. Dit zijn 3 tips die je basiskennis geven waardoor je nooit meer angstig en onzeker moet zijn. Zo kan ook jij je geld voor jou laten werken, zo kan je rijk worden met beleggen.

# 1. Beleg consistent

Een van de sleutelelementen van succesvol beleggen is dat je op regelmatige tijdstippen geld naar de aandelenmarkt laat vloeien – ongeacht wat die aandelenmarkt op dat moment doet. Beleg bijvoorbeeld iedere maand een bepaald bedrag, dat kan al met €100 per maand. De kunst is om dit vol te blijven houden en je niet uit je lood te laten slaan door de grillen van de markt. Aandelen en indices gaan nu eenmaal op en neer. Als je iedere maand geld spendeert aan de aandelenmarkt gaat de waarde van je portefeuille mee omhoog wanneer de koersen stijgen én kan je meer aandelen kopen wanneer de koersen dalen.

# 2. Breng balans

Een goede portefeuille is een goed gespreide portefeuille. Je moet dus diversifiëren naar groeiaandelen en waarde aandelen, sectoren, landen, obligaties, edelmetalen, … De verhoudingen in de portefeuille mogen ook niet te veel uit elkaar lopen. Maar zoals gezegd gaan koersen op en neer. Dat wil zeggen dat bepaalde posities op een gegeven moment een te groot en een te klein deel uitmaken van je portefeuille. Voor een goede lange termijn planning, moet je een of enkele keren per jaar terug balans brengen. De posities die te veel doorwegen (die sterk gestegen zijn) kan je (gedeeltelijk) verkopen en dat geld kan je gebruiken om de ondergewaardeerde posities (die gedaald zijn) te versterken. Niets stijgt eeuwig en niets daalt eeuwig.

# 3. Blijf simpel

Er zijn ontzettend veel parameters die een invloed hebben op de beurs maar niet op individuele aandelen. In plaats van ieder nieuws te analyseren en de impact te bepalen op je aandelenposities kan je het veel beter simpel houden (bijvoorbeeld door ETF’s te kopen) en je tijd en energie steken in andere zaken waarmee je meer geld kan verdienen zodat je meer geld kan beleggen. Nu de angst en de onzekerheid verdwenen is, heb je geen excuus meer om er niet mee te beginnen.