geld verdienen op de aandelemarkt

De aandelenmarkt bewijst keer op keer dat het de beste plaats is om een groot vermogen op te bouwen. Helaas is het even gemakkelijk om geld te verliezen dan te winnen. Geld verdienen is in eerste instantie geen geld verliezen. En dan mag je onderstaande 5 dingen zeker niet doen.

De aandelenmarkt brengt gemiddeld 7% per jaar op. Daarmee kan je je geld om de 10 jaar verdubbelen. €10.000 wordt zo €80.000 na 3 decennia. Maar dan mag je onderstaande fouten niet maken.

# 1. Beleggen met schulden

Beleggen op zich is al moeilijk genoeg. Maar banken en brokers willen natuurlijk dat je zo veel mogelijk handelt. Ze bieden daarom ‘margins’ aan. Dit is niet meer of minder dan beleggen met geleend geld.

Door deze ‘margins’ kan je meer aandelen kopen dan je geld hebt. Dit is fantastisch als het goed gaat, maar nefast wanneer het in de verkeerde richting evolueert. Margin calls kunnen er ook voor zorgen dat je gedwongen wordt je positie te liquideren, meestal op het slechts mogelijke moment. Beleggen met schulden verhoogt de kans enorm dat je met lege handen achter blijft.

# 2. Penny stocks

Veel beginnende beleggers worden aangetrokken door aandelen die onder €1 of $1 noteren, de zogeheten penny stocks. Deze aandelen lijken optisch zo goedkoop dat ze alleen maar kunnen stijgen. Maar penny stocks kopen is heel dikwijls een slecht idee, vooral als ze voort komen uit een of andere obscure mail die de bomen tot in de hemel belooft. Dit zijn dikwijls pump-and-dump scams.

Als een aandeel onder €1 of $1 noteert, heeft dat dikwijls een goede reden. Een aandeel dat bijvoorbeeld aan €0,50 noteert, lijkt goedkoop. Maar een daling naar €0,40 is al een verlies van 20%. 93% van de penny stocks presteren slechter dan de algemene markt. Beleggen in deze aandelen is niet beleggen maar gokken.

# 3. Je emoties niet onder controle houden

Beleggen is veel meer emotie dan fundamenten. Wanneer je de emoties niet onder controle hebt, ga je verkeerde beslissingen nemen… op de verkeerde momenten.  Hebzucht kan je veel geld kosten omdat je aandelen koopt die veel te duur zijn. Angst kan er voor zorgen dat je op het verkeerde moment je aandelen verkoopt, meestal met een groot verlies en vlak voordat het herstel begint.

Een aandelenmarkt is grimmig op korte termijn, kijk maar naar het jaarbegin. Maar op lange termijn gaat de brede markt altijd omhoog. Zelfs aandelen als Apple, Google, Disney, … daalden doorheen hun beurscarrière al eens meer dan 50% maar kwaliteit komt altijd boven drijven.

# 4. Koppig zijn om te verkopen

Hoop is een slechte raadgever. Wie te koppig is om te verkopen en leeft op hoop voor een herstel, kan onherstelbare schade aanbrengen aan zijn portefeuille. Zelfs de beste beleggers ter wereld zitten maar in 60% van hun beleggingen juist. Meer dan 1 op 3 beleggingen doen ze dus verkeerd. Voor je een aandeel koopt, moet je al weten wanneer je het aandeel moet verkopen en wanneer je een verlies moet pakken.

# 5. Alles op alles zetten

Enkel CEO’s worden rijk door te beleggen in een en hetzelfde bedrijf. Hoe waardevol het bedrijf ook is, wie slechts investeert in 1 bedrijf riskeert zijn hele portefeuille op de helling te zetten. Zelfs de beste bedrijven op de beurs ondergaan wel eens een periode waarin de aandelenkoers 50% of meer daalt.

Bron: Fool 12

Foto: By Rafael Matsunaga – Flickr, CC BY 2.0, Link