Europa is een kleurrijke mengeling van miljardairs. Sommige Europese miljardairs dragen hun welvaart al generaties mee in de familie terwijl andere miljardairs hun fortuin zelf opbouwden. Koninklijke, industriële of selfmade miljardairs, de Europese club is van alle soorten.

In de Verenigde Staten komen de meeste rijkste miljardairs uit de technologiewereld, maar in Europa wordt de rijkdom door andere kanalen geschonken. Dit is een overzicht van de rijkste Europeanen per land.

Finland: Antti Herlin ($3,6 miljard)

De rijkste Fin verdient zijn fortuin met … trappen en liften. Antti Herlin is de kleinzoon van Harald Herlin die zo’n 100 jaar geleden het bedrijf KONE engineering kocht.

Polen: Dominika & Sebastian Kulczyk ($3,6 miljard)

Deze tweeling erfde hun fortuin van hun vader die in 2015 stierf. Jan Kulczyk bouwde een zeer grote investeringsportefeuille op.

België: Albert Frère ($4,6 miljard)

Albert Frère werd rijk in de jaren ’70 in de staalindustrie. Sindsdien breidde hij zijn fortuin uit over verschillende sectoren.

Noorwegen: Odd Reitan ($8,5 miljard)

Reitan is de oprichter van REMA 1000, een keten van warenhuizen. REMA 1000 is de grootste warenhuisketen van Noorwegen.

Cyprus: John Fredriksen ($9,9 miljard)

John Fredriksen zou de rijkste Noor zijn geweest. Maar hij verhuisde en werd inwoner van Cyprus. Hij is een van de belangrijkste oliebaronnen ter wereld die veel geld verdiende tijdens de Iran-Irak oorlog.

Nederland: Charlene de Carvalho-Heineken ($11,7 miljard)

Charlene de Carvalho-Heineken is erfgenaam van het Heineken imperium. Ze zetelt zelf in de raad van bestuur.

Denemarken: Kjeld Kirk Kristiansen ($12,7 miljard)

Kjeld Kirk Kristiansen is de kleinzoon van de oprichter van LEGO.

Oostenrijk: Dietrich Mateschitz ($15,8 miljard)

Dietrich Mateschitz is de oprichter van Red Bull. Hij heeft nog steeds bijna de helft van de aandelen in handen.

Duitsland: Georg Schaeffler ($20,1 miljard)

Georg Schaeffler heeft 80% in handen van de industriële groep Schaeffler Group. Het bedrijf is actief in de auto-industrie, ruimtevaart en industriële gebruiken.

Frankrijk: Liliane Bettencourt ($38,5 miljard)

Liliane Bettencourt is de rijkste vrouw van Europa en een van de rijkste vrouwen in de wereld. Ze heeft samen met haar kinderen 33% van cosmeticagigant L’Oréal in handen.

Spanje: Amancio Ortega (+ $70 miljard) 

De oprichter van Zara is niet alleen de rijkste Europeaan, hij is ook een van de rijkste 3 mensen ter wereld. Na Bill Gates doet hij af en toe haasje over met Jeff Bezos.

Bron: Business Insider