Rijk worden met beleggen

Terwijl de Verenigde Staten de ranglijst van rijkste mensen ter wereld blijft domineren, zien we het deelnemersveld wel steeds globaler worden. Zo staan miljardairs uit Mexico, Spanje en Frankrijk ook bovenaan de lijst.

De meeste miljardairs hebben hun immense fortuin zelf opgebouwd of ze hebben de welvaart van hun (voor)ouders verder uitgebreid. Ook komt bijna iedere sector aan bod: mode, energie, supermarkten, beleggen en zelfs chocolade. Dit zijn de rijkste mensen in 19 landen over heel de wereld:

# 19. Denemarken: Kjeld Kirk Kristiansen – $13,1 miljard

Kjeld Kirk Kristiansen is de President en CEO van het meest geliefde speelgoedbedrijf ter wereld: Lego. Hij testte vroeger de blokjes uit die zijn grootvader maakte … en de rest is geschiedenis.

# 18. Oostenrijk: Dietrich Mateschitz – $13,2 miljard

Dietrich Mateschitz is het brein achter Red Bull. Met zijn fortuin bouwde hij een eigen F1 raceteam en hij bezit ook een collectie vliegtuigen.

# 17. Rusland: Leonid Mikhelson – $14,4 miljard

Leonid Mikhelson is CEO van het Russische gasbedrijf Novatek. Mikhelson begon als arbeider in de bouwsector en werkte zich op tot rijkste Rus en een van ’s werelds rijkste mensen.

# 16. Groot-Brittannië: Hinduja familie – $14,5 miljard

De rijkste Britten zijn de familie achter de Hinduja Group, een globaal conglomeraat met zijn hoofdkwartier in Londen en een jaarlijkse omzet van $20 miljard.

# 15. Japan: Tadashi Yanai – $14,6 miljard

Tadashi Yanai is de eigenaar van Fast Retailing, van het Uniqlo modemerk dat over heel de wereld wordt verkocht.

# 14. Nigeria: Aliko Dangote – $15,4 miljard

Aliko Dangote is de rijkste Afrikaan en eigenaar van de Dangote Group, een bedrijf actief in de grondstoffensector over heel Afrika.

# 13. Saoedi-Arabië: Prins Alwaleed Bin Talal Alsaud – $17,3 miljard

Alwaleed Bin Talal Alsaud is oprichter, CEO en hoofdaandeelhouder van de Kingdom Holding Company. Hij bezit ook belangen in Citigroup en 20th Century Fox.

# 12. India: Mukesh Ambani – $19,3 miljard

Ambani heeft een belang van 48% in Reliance Industries, het 2e meest waardevolle bedrijf in India en actief in de olie- en gassector. Hij woont in een huis met 27 verdiepingen.

# 11. Zweden: Stefan Persson – $20,8 miljard

In 1982 nam Stefan Persson de teugels over van zijn vader bij H&M. Sindsdien gaat het in een rechte lijn omhoog met het Zweedse modehuis.

# 10. Italië: Maria Franca Fissolo – $ 22,1 miljard

Chocolade maakte van deze vrouw een van de rijkste van de wereld. Maria Franca Fissolo is de weduwe van Michele Ferrero, oprichter van Nutella.

# 9. Canada: David Thomson – $23,8 miljard

David Thomson erfde de voorzittersstoel van Thompson Corporation na de dood van zijn vader in 2006. Thompson Corporation ging samen met Reuters en is nu een van de grootste informatie en media bedrijven ter wereld.

# 8. Duitsland: Beate Heister en Karl Albrecht Jr. – $25,9 miljard

Beate Heister en Karl Albrecht Jr. zijn de kinderen van Karl en Theo Albrecht die in 1946 de supermarktketen Aldi hebben opgericht.

# 7. Hong Kong: Li Ka-shing: $27,1 miljard

Li Ka-shing is een van de rijkste mannen in Azië als eigenaar van CK Hutchison Holdings, dat gespecialiseerd is in scheepvaart, gezondheid en retail. Ka-shing leeft een zeer zuinig leven en schenkt veel aan liefdadigheid.

# 6. Brazilië/Zwitserland: Jorge Paulo Lemann: $27,8 miljard

Lemann is geboren in Rio maar verblijft meestal in Zwitserland. Hij is de rijkste man in beide landen als een briljante belegger en oprichter van Banco Garantia. Forbes noemt hem ook el eens de Braziliaanse Goldman Sachs.

# 5. China: Wang Jianlin – $28,7 miljard

Jianlin is voorzitter van de Dalian Wanda Group, China’s grootste vastgoedbedrijf. Maar hij heeft ook zijn aandeel in een filmproducent en de Italiaanse voetbalploeg AC Milan.

# 4. Frankrijk: Liliane Bettencourt – $36,1 miljard

De rijkste vrouw ter wereld komt uit Frankrijk en erfde in 1957 het imperium van L’Oreal.

# 3. Mexico: Carlos Slim – $60,8 miljard

Tussen 2010 en 2013 was Carlos Slim de rijkste man ter wereld. Carlos Slim is Mexico als voorzitter van de grootste telecomgroep van het land en aandelen in 40% van de beursgenoteerde bedrijven in Mexico.

# 1. Spanje: Amancio Ortega – $75 miljard

Ortega is iemand die de media schuwt, maar is wel het brein achter het succes van modeketen Zara. Eventjes was hij de rijkste man ter wereld, maar voorlopig strandt hij op de 2e plaats.

# 1 Verenigde Staten: Bill Gates – $ 75 miljard

Bill Gates verblijft al lang in de top van rijkste mensen ter wereld en staat ook nu nog altijd op de 1e plaats. De oprichter van Microsoft bouwde zijn fortuin volledig zelf op. Hij houdt zich nu voornamelijk bezig met lezen, beleggen en zijn liefdadigheidsinstelling Bill en Melinda Gates Foundation. Bron: B.I.