Banken, verzekeraars en vermogensbeheerders zullen door de financiële technologie, of fintech, niet overbodig worden. Maar ze worden wel gedwongen een strategische keuze te maken om te investeren in nieuwe technologie om de relatie met de klant te behouden, stellen Patrick Lemmens (portefeuillemanager) en Jeroen van Oerle (trend researcher) van het fonds Robeco New World Financial Equities.

“Apple, Google en Amazon zullen nooit volledige banken worden. Dan krijgen ze te maken met strenge wet- en regelgeving waar ze niet op zitten te wachten. Maar duidelijk is wel dat techondernemingen kleinere financiële diensten gaan aanbieden. En banken op hun beurt meer digitale techniek gaan gebruiken voor hun producten.

Financiële technologie of fintech zal niet zo ontwrichtend zijn dat banken hun beste tijd hebben gehad. Maar de financiële sector zal door fintech wel significant veranderen en er over tien jaar heel anders uitzien dan nu,” onderstreept het Robeco-tweetal.

Disruptief

Voor hun beleggingsfonds Robeco New World Financial Equities vertalen Lemmens en van Oerle de digitaliseringstrend in de financiële sector naar beleggingsmogelijkheden. Digitale dienstverlening verandert in snel tempo de financiële sector. Denk aan betalen, geld lenen, geautomatiseerd financieel advies (robotadvies), investeerders zoeken (crowdfunding) en beleggen via internet en apps op de mobiele telefoon of tablet.

De media staan vol innovatieve start-ups die met hun nieuwe diensten traditionele, logge en dure banken, verzekeraars en vermogensbeheerders ‘overbodig maken’. Niet zelden valt de term disruptief waarbij de financiële sector zal worden ontwricht door de toepassing van digitale techniek. Lemmens en Van Oerle denken dat het zó ver niet zal komen. “We verwachten eerder dat banken, verzekeraars en vermogensbeheerders gaan samenwerken met fintech bedrijven om hun activiteiten efficiënter en klantvriendelijker te maken.”

fintech

Digitization versus digitalization

“Het is voor de financiële sector belangrijk om een onderscheid te maken tussen ‘digitization’ en ‘digitalization'”, stelt Van Oerle. “Digitization is het vastleggen van data. Het vervolgens inzetten van digitale technieken om deze data te gebruiken voor het bedrijfsproces, voor de relatie met klanten en voor nieuwe dienstverlening is digitalization. Banken, verzekeraars en vermogensbeheerders lopen voorop in het organiseren en gebruiken van data, maar staan achteraan als het gaat om toepassen van digitale technieken in hun interactie met klanten”.

Digitalization is denken als een klant. Consumenten zoeken een oplossing voor hun financiële vraagstuk en wie hen die oplossing biedt maakt ze niet uit, aldus Van Oerle. Dat technologie nieuwe mogelijkheden voor interactie met klanten biedt illustreert de trendonderzoeker aan de hand van geautomatiseerd financieel advies of robo-advice. Klanten die door banken en vermogensbeheerders voorheen niet interessant werden gevonden om te bedienen, zogenaamde low-wealth individuals, worden nu een nieuwe markt.

Technologie biedt namelijk de mogelijkheid om hen tegen lage kosten en in grote volumes te bedienen. “De dreiging om de relatie met de klant te verliezen is reëel”, stelt van Oerle. “Vermogensbeheerders en financieel adviseurs zullen dan ook behoorlijk in technologie moeten investeren en strategische samenwerking met aanbieders van technologie aangaan. Het grote verschil tussen de technologietrend en andere trends is dat het voor niet-traditionele spelers mogelijk maakt om de financiële markt te betreden. Robotadviseurs ontstonden niet bij vermogensbeheerders, maar bij techbedrijven en waarna deze strategische allianties met financials aangingen.”

Beleggingsopportuniteiten

Beleggingsmogelijkheden in fintech is niet altijd belegbaar voor fondsmanager Lemmens, omdat veel bedrijven nog in de sfeer van venture capital zitten. “Fintech is een ruim begrip. Op de deelterreinen betalingen, elektronische handelsplatformen en voor de financiële sector gespecialiseerde software zijn er wel beleggingsmogelijkheden”, licht hij toe. “Voor Robeco New World Financials investeren we onder meer in Visa en Mastercard, Vantive en Paysafe wat betreft elektronisch betalen. De trend digitaal beleggingsadvies bespelen we met handelsplatform Charles Schwab. Banken en verzekeraars moeten behoorlijk investeren in IT om bij te blijven en de slag met fintech start ups te winnen. Daarvoor hebben we Temenos, DH Corp en Cognizant in portefeuille, die specifieke software voor financiële instellingen leveren.”

belangen

Winnaars en verliezers van fintech zijn nog niet aan te wijzen, vinden Lemmens en Van Oerle. Daarvoor is de ontwrichting nog niet ver genoeg gevorderd. Wel zal er ook in de financiële sector sprake zijn van wat zij het Robin Hood-effect noemen, zoals dat ook in ontwrichte branches als muziek, taxi (Uber)en hotelwezen (Airbnb) was te zien. Het gebruik van data en technologie leidt tot een grotere transparantie waarbij de winst naar de consument gaat.