(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag flink lager gesloten, mede als gevolg van de koersval van indexzwaargewicht Royal Dutch Shell.

De AEX daalde 2,7 procent naar 512,92 punten.

Het Damrak werd vandaag overstroomd met kwartaalcijfers, die wisselend werden ontvangen. De historische dividendverlaging van Royal Dutch Shell bleef niet onopgemerkt.

Naast die stroom aan cijfers waren er ook de nodige macrocijfers en kwam de Europese Centrale Bank met een rentebesluit, nadat de Federal Reserve woensdagavond al aan de beurt was.

“De ECB heeft zeker geleverd”, vindt marktanalist Bas van Geffen van Rabobank. De rente bleef onveranderd, maar de centrale bank sleutelde wel aan zijn steunprogramma’s.

Paul Diggle wees erop dat banken in de eurozone inmiddels tot 1 procent toe krijgen om te lenen bij het loket van de ECB. “Dat is toch vrij uitzonderlijk”, aldus Diggle.

De Europese economie staat inmiddels flink onder druk vanwege de coronacrisis. Vanochtend werd bekend dat de Franse economie met maar liefst 5,8 procent terugliep in het eerste kwartaal en die van Spanje met 5,2 procent. In de gehele eurozone bedroeg de krimp bijna vier procent.

Om half drie vanmiddag gaf voorzitter Christine Lagarde van de ECB een toelichting, en daarin waarschuwde ze voor een krimp van de eurozone-economie van 5 tot 12 procent in 2020, en op dat moment kwamen er ook cijfers uit de VS.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS kwam uit op 3,8 miljoen, tegen 4,4 miljoen een week eerder. Dat is een daling op weekbasis van 603.000 aanvragen.

Ook werd bekend dat de Amerikaanse inkomens in maart met 2,0 procent daalden, terwijl de uitgaven zelfs met 7,5 procent terugvielen.

De euro/dollar noteerde op 1,0942. Dat was vanochtend vroeg nog 1,0860.

Olie werd donderdag 21 procent duurder op 18,16 dollar per vat WTI. Brent steeg met 13 procent naar meer dan 25 dollar.

Stijgers en dalers

In de AEX profiteerde KPN flink van de kwartaalupdate die het voorbeurs afgaf. KPN overtrof in het eerste kwartaal van 2020 de verwachtingen van analisten en handhaafde ondanks de onzekerheden gerelateerd aan de coronacrisis de outlook voor 2020. Het telecomaandeel won 3,9 procent. Wel kan de outlook voor 2020 in gevaar komen door de coronacrisis, zo waarschuwde ING. Het aandeel won 4,8 procent.

Adyen werd 2,5 procent duurder. Analisten van JPMorgan denken dat de Amsterdamse betaalspecialist flink zal profiteren van de samenwerking met eBay. Galapagos steeg 2,7 procent.

Toch was het lijstje met stijgers een stuk korter dan die met dalers.

De grootste daler was Royal Dutch Shell. De winstdaling in het eerste kwartaal viel mee, maar het besluit van Shell om het dividend flink te verlagen, zorgde voor flinke koersdruk. Het aandeel daalde maar liefst 10,4 procent.

“Waar gisteren nog niemand had verwacht dat Shell haar dividend zou verlagen is dit vandaag het grote nieuws. Shell verlaagt voor het eerst in 80 jaar haar jaarlijkse dividend uitkering”, aldus Dimitri Willems van het Kempen Dividend Fonds. 

ING en ArcelorMittal leverden elk 6,9 procent in.

In de AMX was Corbion de uitblinker na het afgeven van een kwartaalupdate. Corbion werd 15,2 procent duurder. ING sprak dan ook van goede resultaten.

Ook de cijfers van Besi werden goed ontvangen. Het aandeel won 13,4 procent. Vooral de orderinstroom vond analist Peter Olofsen van Kepler Cheuvreux goed.

Pharming dwong ook een podiumplekje af en won 6,1 procent. Het biotechfonds kreeg van de Europese Commissie formele goedkeuring voor de behandeling met Ruconest van acute erfelijke angio-oedeem-aanvallen bij kinderen.

In tegenstelling tot Corbion en Besi profiteerde Fugro niet van de kwartaalupdate die voorbeurs werd verstrekt. De bodemonderzoeker wordt dan ook hard geraakt door de coronacrisis en de implosie van de olieprijs. Fugro daalde 8,7 procent.

Altice Europe leverde ook 8,7 procent in.

In de AScX steeg NIBC 3,6 procent en Kendrion 1,9 procent. Avantium verloor 7,9 procent en AMG werd 5,7 procent goedkoper.

Centenfonds Esperite werd 84 procent duurder, op een koers van 0,04 euro.

Tussenstanden Wall Street

Bij de slotgong op het Damrak leverden de Amerikaanse beurzen tot een procent in.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.