(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden dinsdagavond op verlies, nadat de Amerikaanse president Donald Trump zei dat een handelsdeal met China misschien beter tot na de presidentsverkiezingen kan worden uitgesteld. 

Tegelijkertijd verbreedde Trump de frontlinie van zijn handelsoorlog naar Brazilië, Argentinië en Frankrijk.

De S&P 500 daalde 0,9 procent lager. De Dow Jones index daalde 1,2 procent en Nasdaq ging 0,9 XXX lager. Goldman Sachs en Dow waren de sterkste dalers onder de blue chips.

De Amerikaanse minister van handel Wilbur Ross zei op zakenzender CNBC dat de president serieus was toen hij eerder op de dag in Londen verklaarde dat de handelsdeal met China mogelijk pas na de verkiezingen in 2020 kan worden verwacht. 

Tijdens een NATO-top zei Trump dat er “geen deadline” is voor een deal wat hem betreft, na twee jaar van verhoogde importheffingen en moeizame onderhandelingen met China. “In bepaalde opzichten denk ik dat het beter is om tot na de verkiezingen te wachten, eerlijk gezegd. Maar dat ga ik niet zeggen, ik denk het alleen”, aldus de president.

Een Chinees nieuwsplatform, Global Times, meldde daarop via Twitter dat de Chinese regering voorbereid is op “zelfs het slechtste scenario.”

Maandag kondigde Trump nieuwe importheffingen aan voor Braziliaans en Argentijns staal, en zijn regering wil ook op 2,4 miljard dollar aan Franse importgoederen een heffing van 100 procent leggen. Dat komt bovenop het plan voor heffingen op 7,5 miljard dollar aan EU-importen voor ongeoorloofde Europese subsidies van vliegtuigmaker Airbus, volgens de Wereldhandelsorganisatie. 

“De snelle stijging van grote aandelenindices in de afgelopen paar maanden is in belangrijke mate gebouwd op dubieuze grondslagen, waarbij vrijwel onophoudelijke positieve geluiden over het Amerikaans-Chinese handelsfront de grote katalisator leken”, zei marktanalist David Cheetham van XTB Limited.

“Markten hebben een handelsdeal die zo ver vooruit in de toekomst ligt gewoon niet ingeprijsd. Als er uberhaupt een deal kan worden gesloten”, zei marktanalist Neil Wilson van Markets.com. “De markten moeten herprijzen.”

Op macro-economisch vlak was het rustig.  

De euro/dollar noteerde  op 1,1083. De olieprijs was stabiel.

Bedrijfsnieuws

Zwaargewichten als Apple en Caterpillar, die de pijn van een handelsoorlog met China voelen, daalden ruim 2 procent.

Facebook verloor 1 procent maar Google-moeder Alphabet stond licht hoger, na de bekendmaking van de VS dat het met tegensancties komt in reactie op de Franse digitaks.

Retailers als Amazon.com en Walmart stonden in de min, ondanks een succesvolle Cyber Monday. Volgens Amazon was het de beste verkoopdag ooit voor het bedrijf. Data van Adobe Analytics voorspellen een recordomzet voor Cyber Monday. 

Retailer Guess kwam dinsdag met een strategisch plan voor de komende jaren wat tussen tussen boekjaar 2021 en 2025 moet zorgen voor een lage enkelcijferige groei van de omzet. In het huidige boekjaar 2020 rekent het kledingmerk op een omzetgroei van 2,7 tot 3 procent. Het aandeel verloor 2procent.

AK Steel wordt overgenomen door Cleveland-Cliffs voor 1,1 miljard dollar. AK Steel werd 3,5 procent meer waard. De koers van Cleveland-Cliffs daalde 12 procent.
 
 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.