(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan donderdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. De markt kreeg woensdagavond al een serie aan bedrijfscijfers om de oren en voor- en nabeurs vandaag is het eveneens druk.

Maar naast de bedrijfsagenda is het ook op macro-economsich vlak druk.

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 25 april lager uitgekomen ten opzichte van een week eerder. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering kwam uit op 3,8 miljoen, tegen 4,4 miljoen in de week die eindigde op 18 april. Dat is een daling op weekbasis van 603.000 aanvragen. Er was vooraf door economen rekening gehouden met 3,5 miljoen aanvragen.

“Vanuit het oogpunt van beleggers is het belangrijk om een piek te zien [in de steunaanvragen]. We zagen een versnelling en het begint nu te vertragen”, aldus Sebastien Galy, een macrostrateeg bij Nordea Asset Management, in aanloop naar de wekelijkse steunaanvragen.  

Het inkomen van de gemiddelde Amerikaan is in maart harder dan verwacht gedaald. De inkomens daalden met 2,0 procent in maart terwijl er in februari nog sprake was van een stijging van 0,6 procent. Er werd een daling van 1,3 procent verwacht. De bestedingen zijn in maart zelfs met 7,5 procent gedaald, na een stijging met 0,2 procent in februari. Econocom mikten op een daling van 5,0 procent. 

Verder staat nog de inkoopmanagersindex van de regio Chicago op de agenda voor vandaag. 

Centrale bank 

De ECB heeft net als de Fed de rente ongemoeid laten. Wel kondigde de ECB aan de voorwaarden voor de TLTRO III verder te matigen, onder meer door de rente tussen juni 2020 en juni 2021 te verlagen. Daarnaast lanceerde de ECB een nieuwe serie zogeheten PELTRO’s, lange termijn financieringsoperaties vanwege de corona-uitbraak.

Woensdagavond maakte de Federal Reserve ook een pas op de plaats met de rente, maar benadrukte de centrale bank in een toelichting dat het alle beschikbare instrumenten kan en indien nodig ook zal inzetten “om de Amerikaanse economie te ondersteunen in deze uitdagende tijd”.

Voorzitter Jerome Powell zei in zijn persconferentie dat wanneer de coronacrisis voorbij is, de Fed geen haast zal maken met het terugdraaien van de stimuleringsmaatregelen of het verhogen van de rente. In maart werden al enorme steunprogramma’s aangekondigd, net als renteverlagingen tot 0 à 0,25 procent.

“Onze indruk is dat de Fed een langdurige strijd voert, niet alleen tegen het virus, maar ook tegen de gevolgen ervan”, aldus Roberto Perli, een voormalig Fed-econoom die nu bij onderzoeksbureau Cornerstone Macro werkt.

Eli Lee, strateeg bij Bank of Singapore, houdt er rekening mee dat de Fed zelfs een nieuwe kwantitatief verruimingsprogramma zal aankondigen. 

Olie werd donderdag alweer flink duurder. Een juni-future West Texas Intermediate steeg 15,5 procent tot 17,39 dollar, terwijl een juni-future Brent 8,1 procent duurder werd op 26,19 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0871. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0865 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0878 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

McDonald’s heeft in het eerste kwartaal van dit jaar met de winstgevendheid minder goed gedaan dan verwacht. De nettowinst daalde in het eerste kwartaal van 2020 tot 1.107 miljoen dollar. Een jaar eerder was dit nog 1.328 miljoen dollar. De omzet daalde met 6 procent van 5.024 miljoen dollar in het eerste kwartaal vorig jaar naar 4.714 miljoen dollar dit jaar. Begin april trok de hamburgerketen zijn outlook voor 2020 al in vanwege de coronacrisis.

Comcast heeft in het eerste kwartaal de resultaten onder druk zien staan, vanwege de corona-uitbraak. De nettowinst daalde in het eerste kwartaal op jaarbasis met bijna 40 procent naar 2,1 miljard dollar, ofwel 0,46 dollar per aandeel. Wel wist Comcast een record aantal nieuwe klanten te verleiden in het afgelopen kwartaal. Comcast gaf geen outlook voor 2020 en het tweede kwartaal af vanwege de onzekerheden die gepaard gaan met de corona-uitbraak.

Kraft Heinz heeft de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar zien stijgen en wist de winstverwachting te overtreffen. In het eerste kwartaal, dat eindigde op 28 maart van dit jaar, steeg de omzet autonoom met 6,2 procent tot 6.157 miljoen dollar. De aangepaste winst van 0,58 dollar, tegen 0,66 dollar in het eerste kwartaal van 2019, was beter dan de 0,54 dollar waar de markt op rekende. Desondanks de corona-uitbraak denkt Kraft Heinz dat het redelijk is voor het tweede kwartaal uit te gaan van een autonome omzetgroei op jaarbasis die ligt tussen de 0 en 5 percentage. 

De omzet van Twitter kwam uit op 808 miljoen dollar, inclusief 682 miljoen dollar aan inkomsten uit advertenties. Een jaar eerder bedroeg de omzet 787 miljoen dollar. Daarmee deed Twitter het slechter dan voorzien, maar dat was geen verrassing. Eind maart trok het social mediabedrijf al de outlook voor het eerste kwartaal in. Voor zowel het tweede kwartaal als heel 2020 gaf Twitter donderdag geen outlook af. De onzekerheden zijn te groot, meent het bedrijf. 

Techgigant Microsoft meldde een minimale impact van Covid-19 in het afgelopen kwartaal. In de verslagperiode steeg de nettowinst zelfs naar 10,75 miljard dollar, of 1,40 dollar per aandeel, van 1,14 dollar per aandeel in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet steeg daarnaast van 30,6 miljard naar 35 miljard dollar. 

Facebook profiteerde afgelopen kwartaal van het feit dat meer mensen thuis zaten door de corona-uitbraak en de lockdownmaatregelen. In de verslagperiode behaalde het social-media bedrijf een omzet van 17,7 miljard dollar, van 15,1 miljard dollar een jaar eerder. Dat was meer dan de 17,3 miljard dollar die analisten vooraf voorspelden. De inkomsten uit advertenties stegen met 17 procent. Dit was een vertraging ten opzichte van de groei van 25 procent in het vierde kwartaal van 2019.  

Ebay heeft in het eerste kwartaal van 2020 een lagere maar beter dan verwachte winst behaald. In de verslagperiode daalde de winst uit voortgezette activiteiten van 516 miljoen tot 485 miljoen dollar, of 0,64 dollar per aandeel. De aangepaste winst kwam uit op 0,77 dollar en dit was beter dan de 0,70 dollar die analisten gemiddeld voorspelden.

Qualcomm heeft in het tweede kwartaal van zijn lopende gebroken boekjaar een lagere maar toch beter dan verwachte winst behaald, terwijl de omzet toenam. Voor het lopende derde kwartaal rekent Qualcomm op een winst per aandeel van 0,29 tot 0,49 dollar, of 0,60 tot 0,80 dollar op aangepast niveau. De omzet schat het bedrijf in tussen de 4,4 miljard en 5,2 miljard dollar.

De producent van elektrische auto’s Tesla verraste ten slotte met zwarte cijfers in het afgelopen eerste kwartaal, dat normaliter seizoensgebonden zwak is en waarbij ook nog eens vraag vanuit China onder druk stond. De nettowinst bedroeg 16 miljoen dollar. 

Slotstanden

De S&P 500 won woensdag 2,7 procent op een slot van 2.939,51 punten, de Dow Jones index steeg 2,2 procent op 24.633,86 punten en de Nasdaq ging 3,6 procent omhoog tot 8.914,71 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.