De Amsterdamse beurs is donderdag met verlies gesloten nadat de notulen van de Federal Reserve de vrees voor een renteverhoging aanwakkerden. De AEX leverde 1,4 procent in op 428,27 punten.

“De Europese beurzen opende vanmorgen lager vanwege het vooruitzicht van een renteverhoging door de Fed in juni of juli”, aldus analisten van het Belgische KBC.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus wees ook op de notulen van de Fed als boosdoener voor de koersverliezen vandaag. “Er lijken er [renteverhogingen] iets meer te worden en ook eerder dan verwacht”, aldus Schutte.

Indien de Amerikaanse economie zich goed blijft ontwikkelen, dan zou de Fed mogelijk al volgende maand met een verhoging kunnen komen.

Als gevolg van de rentevooruitzichten in Amerika won de dollar aan kracht. De euro/dollar handelde donderdag rond het sluiten van de markt op 1,1215. De oplopende dollar zorgde voor druk op de grondstofprijzen. Een vat West Texas Intermediate daalde 2,2 procent en een vat Brent werd eveneens 2,2 procent goedkoper.

Opvallend noemde Schutte dat de aandelenmarkten in Europa daalden, terwijl de euro verzwakte. Vaak stijgen de koersen bij een lagere euro, aldus de beleggingsadviseur, vanwege de gunstige effecten die dit heeft op de Europese export.

Deze grilligheid is volgens de marktkenner van Indexus vooral te verklaren door de onzekerheid waartegen de markten aankijken. Allereerst de onzekerheid of de Britten wel bij de Europese Unie blijven en vervolgens de verkiezingen in Spanje.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten de meeste fondsen lager. De meest opvallende uitzondering was Aegon, dat 1,3 procent hoger koerste. “Hogere rentes zijn zeer welkom voor verzekeraars”, aldus Schutte. ABN AMRO dikte 1,0 procent aan. De andere twee stijgers waren Philips en TNT Express die elk 0,1 procent wonnen.

Bij de dalers ging ArcelorMittal aan kop, met een koersverlies van 5,8 procent. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell leverde 4,3 procent in. Naast een lagere olieprijs noteerde Shell ook nog eens ex-dividend.

In de AMX was het ook een verzekeraar die de lijst met stijgers aanvoerde. Delta Lloyd werd 1,2 procent duurder. Intertrust steeg 0,7 procent en GrandVision werd 0,6 procent meer waard. GrandVision kreeg van UBS een initieel koopadvies, terwijl concurrent Fielmann juist een verkoopadvies kreeg. Volgens UBS profiteert GrandVision onder meer van een betere geografische spreiding.

Het grootste verlies in de Midkap kwam voor rekening van OCI. Het volatiele fonds sloot 4,4 procent lager. Aperam, een fabrikant van roestvast staal, leverde 4,2 procent in.

Onder de kleinere fondsen ging BinckBank aan kop met een dagwinst van 5,0 procent. Schutte wees er op dat de financiële sector er vandaag sowieso goed bij lag en dat verschillende technische analisten wezen op de potentie van het aandeel.

Brunel International verloor 7,2 procent. Het aandeel noteerde echter 1,50 euro ex-dividend en hiermee rekening houdend werd de specialistische detacheerder zelfs meer waard. Kiadis verloor 3,3 procent en Fagron 2,4 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,9 procent lager, net als de S&P 500 index. Techbeurs Nasdaq verloor zelfs een procent.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.