(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenbeurzen bleven woensdag zeer dicht bij huis, in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve later op de dag.

Enkele minuten voor de bekendmaking stonden de S&P 500, de Dow Jones index en de Nasdaq vrijwel ongewijzigd, ten opzichte van de slotstanden op Wall Street dinsdag.

De Amerikaanse centrale bank komt woensdagavond met het rentebesluit, een update van de dot plot met renteverwachtingen en nieuwe economische ramingen.

De Fed zal de rente vandaag nog niet verlagen maar de markt rekent er wel op dat het woord ‘geduldig’ uit de toelichting is geschrapt en dat men klaar staat om op gepaste wijze in te grijpen”, aldus marktanalist Ipek Ozkardeskaya van London Capital Group. Volgens haar heeft de Fed ook voldoende marge om de rente te verlagen, want sinds eind 2015 heeft de centrale bank de federal funds rate voortdurend met 25 basispunten verhoogd, dus is een neerwaartse aanpassing van 50 tot 75 basispunten ter geruststelling niet zo vreemd.

De marktanalist verwacht ook niet dat de dollar veel aan waarde verliest hierdoor, omdat de rentes bij veel andere centrale banken lager of zelfs negatief zijn. De dollar geeft dan nog altijd een beter rendement. Woensdag rond lunchtijd noteerde de euro licht hoger op 1,1216.

Dinsdag sloten de Amerikaanse indexen hoger en leken beleggers opgelucht dat de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China zijn afgenomen nu de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping elkaar over de telefoon hebben gesproken. De leiders ontmoeten elkaar volgende week bij de G-20 top in Japan en beleggers hopen dat de handelsbesprekingen dan weer verder kunnen. “De ontmoeting in Japan zal geen grote doorbraak opleveren maar het is beter wanneer de twee landen wel praten dan wanneer ze dit niet doen”, zei marktanalist Steven Leung van UOB Kay Hian.

Er was dinsdag ook optimisme over de genegenheid van de ECB om het monetaire beleid te verruimen. In het Portugese Sintra zei voorzitter Mario Draghi dat de centrale bank stimuleringsmaatregelen kan inzetten wanneer de economische vooruitzichten niet verbeteren. Een soortgelijke boodschap als die van voorzitter Jerome Powell van de Fed een paar weken geleden.

De olieprijs noteerde licht lager op 53,55 dollar. De aanvankelijke winst na de publicatie van lagere Amerikaanse olievoorraden sijpelde daarmee weg. Bloomberg meldde woensdag dat de OPEC een datum heeft voor zijn jaarlijkse zomervergadering: 1e en 2 juli. Ook Rusland schuift aan voor de verlenging van de gemaakte productie-afspraken.

Bedrijfsnieuws

Adobe stond ruim 4 procent hoger nadat de softwareproducent dinsdag nabeurs met beter dan verwachte winstcijfers kwam en er in het tweede kwartaal bovendien een recordomzet werd behaald. Dat met name de winstverwachting voor het huidige derde kwartaal aan de voorzichtige kant was, leek beleggers dan ook niet te deren.

Later op de dag openen Barnes & Noble en Oracle hun boeken. Beide fondsen stonden lager.

Southwest Airlines maakte voorbeurs bekend in het tweede kwartaal een hogere omzet te voorzien, met een groeicijfer van 6,5 tot 7,5 procent. De capaciteit daalt wel sterker dan eerder gedacht, aldus de luchtvaartmaatschappij. Het aandeel zakte 0,3 procent.

CBS steeg 0,7 procent. De mediareus bereidt volgens The Wall Street Journal een bod voor op Viacom, dat 2 procent meer waard werd.

TripAdvisor kon 1,3 procent bijschrijven na een adviesverhoging van SunTrust.

US Steel won 4 procent. De staalfabrikant legt twee smelterijen stil nu de vraag naar staal afzwakt, als gevolg van het handelsconflict tussen de VS en China.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.