(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met verlies gesloten, nadat de AEX een dag eerder boven de 500 punten sloot. De hoofdgraadmeter van het Damrak daalde 0,3 procent naar 503,79 punten, terwijl de AMX vlak sloot en voor de AScX een plus van 0,1 procent resteerde.  

“Net als na de meeste recente stijgingen lijken beleggers een pauze in te lassen, om zich aan te passen voordat ze beoordelen welke richting het nu opgaat”, zei analist Michael Hewson van CMC Markets. Ook in de rest van Europa namen aandelenmarkten gas terug.

“De beurzen waren zo snel opgelopen dat een kleine correctie vandaag logisch is”, zei Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management eerder op de dag.

Ook de Amerikaanse markten deden het rustig aan, nadat een dag eerder de recordniveaus weer verder werden aangescherpt. De Dow Jones index kwam gisteren voor het eerst in de geschiedenis boven de 21.000 punten uit. De aandacht ging vandaag vooral uit naar de beursgang van Snap, het moederbedrijf van Snapchat. Het aandeel opende op 24 euro, wat een winst van ruim 40 rocent betekende ten opzichte van de introductiekoers van 17 euro.

Op macro-economisch vlak werd in Amerika bekend dat het bedrijfsklimaat in New York in februari minder positief is geworden. De wekelijkse steunaanvragen daalden harder dan verwacht.

Tijdens de ochtendhandel bleek dat de inflatie in de eurozone in februari is opgelopen tot 2,0 procent en daarmee boven de doelstelling van de ECB die uitgaat van een inflatie van net onder de 2,0 procent. In januari was de inflatie nog 1,8 procent. Vooral energieprijzen gingen omhoog. De kerninflatie bleef onveranderd op 0,9 procent.

Producentenprijzen in de muntunie gingen flink omhoog in januari. De werkloosheid bleef in de eerste maand van het jaar stabiel. Ook werd bekend dat de Duitse importprijzen sterk zijn gestegen in januari en de Spaanse economie groeide met 3,0 procent op jaarbasis in het vierde kwartaal.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een april-future West Texas Intermediate daalde 1,6 procent op 52,95 dollar, terwijl een mei-future Brent 1,6 procent lager bewoog op 55,46 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0520. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0527 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0546 op de borden. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 13 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Aalberts met een winst van 2,4 procent. Vopak won 1,8 procent en Galapagos 1,7 procent.

Indexzwaargewicht Unilever daalde met 0,6 procent. De onderneming hangt mogelijk een boete van de Zuid-Afrikaanse mededingingsautoriteit boven het hoofd vanwege kartelvorming. Ook Ahold Delhaize kon met een min van 1,4 procent niet in het groen komen. Randstad gaf zelfs 1,6 procent prijs.

Analisten van de Japanse zakenbank zette het biotechbedrijf Galapagos op de kooplijst met een koersdoel van 87,00 dollar vanwege de goede vooruitgang die wordt geboekt met de ontwikkeling van de cystic fibrosis-pijplijn in samenwerking met AbbVie. Naast de koopaanbeveling van Nomura, werd ook bekend dat CEO Onno van de Stolpe eind februari 150.000 aandelen Galapagos verkocht voor in totaal circa 9,9 miljoen euro. In een reactie zei zakenbank Kempen & Co dat de verkoop niet zorgelijk is, aangezien Van de Stolpe “zwaar” in eigen onderneming heeft geïnvesteerd.

Heineken daalde 0,1 procent. Sectorgenoot AB InBev ging op de beurs van Brussel met 2,5 procent naar beneden, volgend op teleurstellende resultaten. Vooral in Brazilië waren de prestaties van de grootste brouwer ter wereld onder de maat.

Ahold Delhaize verloor 2,2 procent en ArcelorMittal 2,1 procent.

In de Midkap was BAM de grootste stijger, gevolgd door Fugro. Onderaan eindigde Philips Lighting.

BAM Groep kreeg een opdracht met een waarde 6 miljoen euro voor de bouw van een crematorium. De koers steeg 2,6 procent.

Fugro gaat advies- en andere diensten leveren voor het Zuidasdokproject, momenteel één van de grootste infrastructuurprojecten in Nederland. De bodemonderzoeker maakte zoals gebruikelijk geen financiële details bekend. Het aandeel Fugro steeg 2,5 procent.

Philips Lighting koerste 1,8 procent lager, nadat het bedrijf in de Verenigde Staten nog eens 256.000 lampen uit de markt moet halen, omdat deze kunnen versplinteren. Philips Lighting haalde vorig jaar in mei reeds 87.000 van deze lampen terug. De lamp werd gemaakt en verkocht van 2011 tot in 2014 met een verkoopprijs van ongeveer 40 dollar.

Onder de kleinere fondsen steeg KAS Bank met 8,8 procent na publicatie van de jaarcijfers. KAS Bank heeft ondanks het schrappen van een interim dividend na een teleurstellend eerste halfjaar, uiteindelijk wel het jaardividend kunnen handhaven op het niveau van 2015. Analist Rosine van Velzen van ING sprak van een positieve verrassing. In een omgeving van lage rentes slaagde KAS Bank er volgens Van Velzen in om de inkomsten uit de kernactiviteiten op peil te houden en de operationele kosten terug te brengen.

Heijmans gaat in opdracht van Waternet straten in de buurt van het Museumplein in Amsterdam herinrichten. Met de opdracht is een bedrag van ongeveer 7 miljoen euro gemoeid. Het aandeel Heijmans sloot vrijwel vlak. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent lager. De Dow Jones index daalde 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.