De Amsterdamse beurs is donderdag in het rood gesloten. De AEX leverde, na een positieve start, een half procent in op 428,73 punten.

Uit de notulen van de Europese Centrale Bank bleek dat bij de laatste beleidsvergadering verdere renteverlagingen niet werden uitgesloten en de optie om bepaalde depositotegoeden vrij te stellen van negatieve rentes werden besproken.

Marktanalist Elwin de Groot van Rabobank wees erop dat de ECB de optie open wil houden om de rente verder te verlagen, maar dat dit eigenlijk meer voor de bühne is. "Ik denk zelf eigenlijk dat de ondergrens wel is bereikt. De horden die genomen moeten worden voor verdere verlagingen worden steeds groter en de weerstand binnen de ECB neemt ook verder toe", aldus de analist van Rabobank.

Verder wacht de markt op een optreden van voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve, die vanavond zal deelnemen aan een paneldiscussie met haar voorgangers Ben Bernanke, Alan Greenspan en Paul Volcker.

Vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB verwacht geen verrassingen. "De toonzetting zal niet anders zijn“, aldus Westerterp. Beleggers zullen volgens de marktvorser vooral wachten op het cijferseizoen, dat in Amerika vanaf volgende week langzaam op gang zal komen. "Deze informatie is voor beleggers een stuk interessanter dan de huidige macro-economische ontwikkelingen."

De euro/dollar maakte een pas op de plaats op 1,1394. Olie werd fiks goedkoper. Een mei-future op een vat West Texas Intermediate daalde 2,0 procent naar 37,01 dollar en een vat Brent daalde eveneens 2,0 procent naar 39,03 dollar.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten de meeste fondsen lager. Het grootste verlies kwam voor rekening van ING Groep met een daling van 2,2 procent. Andere fondsen die het bovengemiddeld zwaar hadden, waren AkzoNobel en Boskalis. Deze fondsen leverden elk 1,6 procent in.

Koplopers in de AEX waren Altice en Randstad met dagwinsten van 1,7 en 0,8 procent. Numericable SFR, dochter van Altice, haalde 5,2 miljard dollar op met de uitgifte van een tienjarige obligatie. Met het geld worden bestaande schulden afgelost.

ASML steeg een half procent. Volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten lag de halfgeleidersector er goed bij nadat Samsung zich positief uitliet over de winstverwachtingen van de onderneming. Volgens analisten van AFS ziet het eerste kwartaal er beter uit dan verwacht, te danken aan de verkoop van de Galaxy S7 en de Edge, Samsungs smartphone met een gebogen scherm. Midkapper ASM International won een procent en BE Semiconductor Industries krap een procent.

In de AMX ging Sligro Food Group aan kop met een koerswinst van 1,4 procent. Delta Lloyd en Fugro stegen meer dan een procent. Met een verlies van 1,4 procent was Aperam donderdag de grootste daler in de Midkap. PostNL werd 1,2 procent goedkoper.

Onder de kleinere fondsen vielen ICT Automatisering en Probiodrug in negatieve zin op. De fondsen verloren respectievelijk 3,4 en 3,3 procent. Daar stond Kiadis Pharma tegenover met een koerswinst van 2,3 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten handelde de Dow Jones index bijna een procent lager op 17.576,03 punten. Ook de breder samengestelde S&P 500 en Nasdaq index leverden circa een procent in.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20-26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.