(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag met verlies gesloten. De AEX daalde 1,4 procent naar 572,90 punten.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen blijft een punt van zorg, maar daar kwam vandaag ook de oplopende spanning tussen de VS en China bij.

Washington eist het sluiten van een Chinees consulaat in Houston. Deze beslissing werd volgens het persagentschap Reuters genomen vanwege het schenden van het Amerikaanse intellectuele eigendom door de Chinezen.

Een woordvoerder van de Chinese minister van Buitenlandse Zaken sprak tegen de South China Morning Post van een “ongekende escalatie”. Indien de VS de eis niet intrekken, dan zal China met “noodzakelijke tegenmaatregelen” komen.

Volgens Reuters zou China overwegen het Amerikaanse consulaat in Wuhan te sluiten.

Dit is een “zeer serieuze ontwikkeling” die het sentiment drukt, zei strateeg Richard McGuire van Rabobank.

De euro/dollar steeg naar 1,1572 en olie werd ruim een procent goedkoper. Uit cijfers bleken de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week gestegen, “en we hadden een daling verwacht”, zei vermogensbeheerder Cees Smit van Today’s Groep.

Stijgers en dalers

In de AEX wist slechts een handjevol aandelen hoger te eindigen. Daartoe behoorden de halfgeleiderspecialisten ASML en ASMI met 0,4 en 2,3 procent. DSM won 0,5 procent.

De grootste daler was indexzwaargewicht Royal Dutch Shell, dat 4,6 procent inleverde. Prosus verloor 4,2 procent.

AkzoNobel, dat voorbeurs met definitieve cijfers kwam, verloor een procent. De verf- en chemiereus kwam vanochtend met de cijfers over het tweede kwartaal. Deze waren conform de voorlopige cijfers die AkzoNobel al vrijgaf. KBC Securities verhoogde het koersdoel voor AkzoNobel van 85,00 naar 90,00 euro bij een ongewijzigd Accumuleren advies. KBC ziet een structurele verbetering van de marges en de kostenbesparingen, waardoor ook het cyclisch stijgingspotentieel van Performance Coatings groter is dan eerder verwacht.

In de AMX ging Corbion aan de leiding met een winst van 3,0 procent. WDP won 2,0 procent en Altice ook 2 procent. Altice kreeg een koopadvies van JPMorgan Cazenove. Nu de consensus voor Altice is geactualiseerd en het tweede kwartaal achter de rug is, verwachten de analisten dat het aandeel een scherpe opwaartse beweging kan maken ten opzichte van de huidige lage koers.

OCI daalde 2,9 procent.

Bij de smallcaps ging Sif 5,8 procent hoger en won Accell 2,7 procent. ForFamers en Ordina daalden 2,1 en 2,3 procent.

Tussenstand Wall Street

De Nasdaq leverde bij het klinken van de slotgong op Beursplein 5 0,8 procent in. De S&P 500 en de Dow Jones index noteerden wel in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.