Ian Tayler De olieprijs zal het komende anderhalf jaar niet veel meer bewegen, dat zegt Ian Taylor van de Vitol Group en een van ’s werelds beste olie traders. De vraag naar olie zal lichtjes dalen en de raffinaderijen hebben voldoende voorraad ingeslagen. Er zit veel olie in het systeem en dat zal veel tijd vergen om weg te werken. Taylor voorspelt een olieprijs rond $50 op het einde van dit jaar en $60 tegen het einde van 2017. Dit zou betekenen dat de oliesector een langdurige periode van lage prijzen zoals tussen 1986 en 1999 tegemoet gaat en geen herstel zoals in 2008. De Vitol Group verhandelt 6 miljoen vaten olie per dag, evenveel als Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje dagelijks samen nodig hebben. Taylor zelf heeft bijna 4 decennia ervaring op de oliemarkt, zijn voorspellingen worden dus hoog aangeschreven. Olieprijs sinds 2006

Beleggen in olie vergt geduld

De vraag naar olie zal in de tweede jaarhelft waarschijnlijk lichtjes terugvallen. Er is minder vraag uit het Oosten en raffinaderijen hebben gebruik gemaakt van de zwakte in het begin van het jaar om enorme hoeveelheden olie in te slaan. Ook van het zomerseizoen in de Verenigde Staten, traditioneel een verhoogde vraag naar olie voor brandstof wegens de vakanties, moet men dit jaar niet veel verwachten omdat er al een grote hoeveelheid benzine is aangemaakt en de voorraden hoog zijn. Ook in 2017 verwacht Taylor niet veel verandering. Er komen enkele grote projecten in productie volgend jaar die voldoende olie zullen ophalen om de daling van andere projecten te compenseren. Veel zal ook afhangen van de Amerikaanse schalieproductie. Die lijkt een bodem gevonden te hebben maar het is nog te vroeg om te zeggen in welke mate de productie opnieuw kan stijgen.

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger