Saoedi-Arabië olie obligatie

Het olierijke Saoedi-Arabië heeft voor het eerst in de geschiedenis een groot pakket buitenlandse schulden op zijn balans gezet. 5 jaar geleden was dit totaal ondenkbaar. Maar de oliecrisis slaat hard toe in het Saoedische budget. Het toont aan dat het land voor een nieuw tijdperk staat.

Volgens 2 betrouwbare bronnen zou het Arabische Koninkrijk $17,5 miljard opgehaald hebben bij buitenlandse investeerders. Dit gebeurde door middel van obligatie-uitgiftes met een looptijd van 5, 10 en 30 jaar. Tot voor kort was het ondenkbaar dat het land met de grootste oliereserves ter wereld geld zou moeten lenen.

Maar de forse daling van de olieprijs zorgde ervoor dat het overvloedige geld in de Golfstaat veranderde in een immens gat in de begroting. Saoedi-Arabië werd al verplicht om te lenen van zijn eigen banken en sprak ook al een groot deel van zijn buitenlandse cashreserves aan.

Saoedi-Arabië schulden lopen op

Midden-Oosten nieuwe hot-spot voor obligaties

Dat het land nu moet gaan lenen bij buitenlandse investeerders, verlicht de druk bij de eigen banken maar is toch een teken aan de wand. Saoedi-Arabië haalt ¾ van zijn inkomsten uit de verkoop van olie. In 2015 bedroeg het tekort maar liefst $100 miljard.

Er is veel interesse naar obligaties uit de oliestaten. Abu Dhabi gaf in april nog voor $5 miljard obligaties uit, Qatar haalde $9 miljard op en Koeweit plant een uitgifte ter waarde van $10 miljard. Door de lage rentevoeten in de westerse landen, kijken beleggers maar al te graag naar het Midden-Oosten.

Saoedi-Arabië zou 2,1% meer rente betalen dan bijvoorbeeld de Amerikaanse schatkist. En de rentevoeten in de Verenigde Staten liggen al veel hoger dan in Europa of Japan.

Eerder dit jaar maakte Saoedi-Arabië ook al zijn toekomstplannen bekend waarbij steeds meer inkomsten moeten komen buiten de olie-industrie. Er zou ook een fonds komen ter waarde van $1.900 miljard om te investeren in binnen- en buitenland. Er wordt meer dan waarschijnlijk ook een deel van het Saoedische oliebedrijf ARAMCO – het grootste ter wereld – naar de beurs gebracht.

Bron: CNN Money

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>