grondstoffen

Grondstoffen zijn op dit moment aantrekkelijk geprijsd en als belegging bieden ze diversificatievoordelen terwijl ze kunnen dienen als inflatiehedge, dit poneert althans Duncan Lamont, head of research bij Schroders.

Zelfs na een opleving dit jaar noteert de Bloomberg Commodity Index ongeveer 50% onder zijn piek van 2011, omdat beleggers de afgelopen jaren aan grondstoffen voorbij gingen. Toch is het vaak zo dat wanneer het sentiment op een dieptepunt is, beleggers een belegging, volgens Lamont, zouden moeten heroverwegen. “Ik zie immers bijzonder aantrekkelijke kansen in de grondstoffenmarkten.”

Inflatiehedge

Grondstoffen hebben traditioneel een positieve correlatie met inflatie. “Zij worden dan ook gezien als een goede hedge tegen inflatie, in tegenstelling tot aandelen en obligaties,” beweert de Schroders-analist. “Vastgoed en inflatiegelinkte obligaties zijn ook een goede hedge tegen inflatie maar zijn op dit moment historisch hoog gewaardeerd.”

“Hoewel deflatoire druk nog aanwezig is, zijn er signalen dat de inflatie aantrekt. De arbeidsmarkt verkrapt en de 12-maandse kerninflatie noteert boven de 2% sinds afgelopen november. Ook gezien de enorme hoeveelheid geld die door de centrale banken in het financiële systeem is gepompt en een toenemende beleidsvoorkeur voor het genereren van inflatie, zou het onverstandig zijn om het gevaar van inflatie te negeren,” legt Lamont uit.

grondstoffen1

Grondstoffen: diversificatie

Het is een misvatting dat grondstoffen stijgen als aandelenmarkten dalen volgens Lamont. “Soms is er een negatieve correlatie tussen grondstoffen en aandelen, maar in het algemeen laten zij een lage, maar positieve correlatie zien. Desalniettemin, zelfs een beperkte allocatie in grondstoffen kan de volatiliteit van een in aandelen overwogen portefeuille reduceren.”

Zelfs bij een gematigde outlook is het interessant om grondstoffen in een beleggingsportefeuille op te nemen. “De prijzen van grondstoffen zijn dermate gedaald, dat zij historisch gezien goedkoop zijn. Veel grondstoffen worden verhandeld tegen prijzen die onder het productiekostenniveau liggen. Aluminium, nikkel en koper koersen onder het marginale kostenniveau. Voor olie geldt hetzelfde. Er is zelden een beter moment geweest om in grondstoffen te beleggen.”

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>