OPEC Olie

De afgelopen handelsdagen zijn we getrakteerd op winstcijfers van diverse grote bedrijven. Zo kwamen onder andere Facebook, Apple en Shell naar buiten met hun cijfers over het laatste kwartaal van 2016.

Als alle kwartaalcijfers zijn gepubliceerd kan de balans opgemaakt worden van het bijzondere jaar 2016. Er zullen genoeg beleggers onder ons zijn die dit jaar zo snel mogelijk willen vergeten. De traders kwamen het afgelopen jaar min of meer in een achtbaan terecht met sterk stijgende en dalende beurskoersen.

Deze sector valt in negatieve zin op

oliesector-cijfers

De mannen van FactSet hebben nog wel een interessant feitje over het jaar 2016. Zoals het er nu naar uit ziet komt de energiesector in een historisch rijtje terecht. Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van FactSet, kunnen we namelijk zien dat de energiesector het afgelopen jaar te maken had met de op één na grootste jaarwinstdaling sinds het jaar 2008.

De grootste jaarwinstdaling werd in het jaar 2008 in de financiële sector geboekt. Destijds daalden de winsten in deze sector gemiddeld met meer dan 112%. Het opmerkelijke is wel dat de energiesector 3 keer vertegenwoordigd is binnen deze top 5 lijst. Ook in het jaar 2015 en 2009 daalden de winsten binnen de energiesector rap.

Ondanks het feit dat de energiesector op basis van de financiële resultaten er een rampzalig jaar op heeft zitten, ziet de toekomst er wat rooskleuriger uit. Zo rekent het merendeel van de analisten er op dat de resultaten dit jaar flink zullen verbeteren. Het ‘likken van de wonden’ kan dus beginnen.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>