optimisme

De meeste aandelenmarkten hebben te maken met stijgende beurskoersen. Het jaar 2017 is voor het overgrote deel van de indices goed begonnen en er zijn heel wat analisten die verwachten dat de stijgende trend ook de komende tijd een vervolg zal gaan krijgen.

Om het optimisme onder de beleggers te meten zijn er meerdere maatstaven voorhanden. Op Wall Street wordt er regelmatig gebruik gemaakt van de zogenoemde ‘Hulbert Stock Newsletter Sentiment Index’. MarketWatch heeft deze index samen met de Dow Jones index in een grafiek geplaatst en dat levert een mooi beeld op.

Deze sentimentindex geeft ruimte voor hogere beurskoersen

sentimentindex

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch, is te zien dat de Dow Jones index onlangs de grens van 21.000 punten wist te bereiken. Ondanks dit heugelijke feit, nam het optimisme onder de beleggers volgens de Hulbert Stock Newsletter Sentiment Index de afgelopen tijd af.

Volgens sommige analisten is dat afnemende optimisme juist een goed teken. Juist op de momenten dat beleggers extreem optimistisch zijn, bewijst de markt vaak het tegenovergestelde. Op dit moment lijkt van die extreme situatie volgens deze maatstaf geen sprake te zijn.