(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag lager gesloten. De hoofdgraadmeter eindigde 0,9 procent lager op 525,53 punten. De AMX verloor 1,4 procent en de AScX daalde 0,2 procent.
“Hiermee is de AEX-index vooralsnog wederom afgeketst op het weerstandsniveau van rond de 530 punten”, zei beleggingsspecialist Roy van Santen van online broker Lynx.
Het sentiment werd wereldwijd vooral gedomineerd door dalende tech-aandelen, aangevoerd door Amazon.com, dat donderdagavond met tegenvallende cijfers kwam. Van Santen wees op de kosten van de Amerikaanse online retailer, die veel sterker gestegen bleken dan verwacht.
Volgens de beleggingsspecialist zijn het de cijfers van Amerikaanse techreuzen als Google-moeder Alphabet, Amazon, Facebook en Apple die het cijferseizoen maken. “Zeker nadat de cijfers van Google eerder deze week al tegenvielen, is het zaak voor de overige groeiaandelen om het huidige beursfeestje niet te gaan verpesten”, aldus Van Santen.
Een duurdere euro hielp de Europese beurzen ook niet. De munt steeg weer boven de 1,17 dollar. De Amerikaanse greenback blijft onder druk staan door het aanhoudende politieke tumult in Amerika. Rond het slot verhandelde het muntpaar op 1,1756.
Groeicijfers over het tweede kwartaal vielen licht tegen en konden de dollar geen steun bieden. De Amerikaanse economie groeide in het afgelopen kwartaal met 2,6 procent, wat licht onder de verwachting was. Wel was sprake van een verbetering ten opzichte van het eerste kwartaal, toen de grootste economie ter wereld met 1,2 procent groeide. Analist Colin Cieszynski van CMC Markets wees erop dat het groeicijfer iets teleurstellend was maar dat de verdere daling van de dollar steviger was dan hij had verwacht.
Uit definitieve cijfers over het consumentenvertrouwen in de maand juli van de Universiteit van Michigan bleek vanmiddag een daling.
Europese groei en inflatiecijfers
De Franse economie groeide voor het derde kwartaal op rij met 0,5 procent. De Spaanse groei trok aan tot 0,9 procent. Verder maakte het economisch sentiment in de eurozone een pas op de plaats. De vertrouwensindex steeg nipt van 111,1 naar 111,2. Economen hadden juist gerekend op een daling.
Het consumentenprijspeil in Frankrijk ontwikkelde zich met een stijging van 0,7 procent in een stabiel tempo. In Duitsland trok de inflatie in juli juist wat verder aan, met een stijging van de prijzen met 1,7 procent, tegen 1,5 procent in juni. Maandag volgen cijfers over de eurozone als geheel. Inflatiedata zijn belangrijk voor het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank, die streeft naar een prijsstabiliteit van circa twee procent
Olie werd vrijdagmiddag duurder. Een vat Amerikaanse olie steeg 1,3 procent naar 49,68 dollar en een vat Brent werd zelfs 2,0 procent duurder op 52,52 dollar. Vanavond publiceert Baker Hughes zijn wekelijkse rapport over het aantal actieve boortorens.
Stijgers en dalers
Op een vrijwel rood Damrak waren Royal Dutch Shell, Ahold Delhaize en Wolters Kluwer de enige positieve uitzonderingen. Wolters Kluwer won 0,1 procent dankzij sterke kwartaalcijfers. NIBC verhoogde het advies op het aandeel van Neutraal naar Accumuleren met een onveranderd koersdoel van 40,00 euro. Analist Johan van den Hooven wees vooral op de sterke marges.
Voor Ahold Delhaize restte ook een winst van 0,1 procent en Shell dikte 0,5 procent aan.
De halfjaarcijfers van Galapagos kenmerkten zich vooral door een sterke kaspositie. Daar waren ook analisten over te spreken. Het aandeel verloor evenwel 1,6 procent.
De cijfers van Altice werden ook al niet zo positief ontvangen, ondanks dat de resultaten volgens Deutsche Bank conform verwachting waren. Het aandeel daalde 2,8 procent. Gemalto stond opnieuw onderaan met een daling van 2,9 procent.
Air France-KLM daalde 4,1 procent na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal, hoewel die volgens analist Corné van Zeijl van Actiam “prachtig” waren. De daling werd met name veroorzaakt door verwatering. Donderdagavond werd bekend dat de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep een belang neemt in Virgin Atlantic. Daarnaast nemen Delta en China Eastern, ieder een belang van 10 procent in Air France-KLM.
Flow Traders kon wel op bijval van beleggers rekenen, met een winst van 4,7 procent, hoewel de winst in het afgelopen kwartaal wel halveerde. ING was evenwel niet verrast en wees op de weinig volatiele financiële markten die op de marge drukte.
Telegraaf Media Groep schreef in het eerste halfjaar rode cijfers en sloot vlak. De tweedekwartaalcijfers van Euronext werden gestuwd door sterke omzetten bij clearing en hoge volumes voor vervolgemissies bij het beursnoteringenbedrijf, waarop het aandeel 2,5 procent steeg.
Tussenstand Wall Street
Bij het sluiten van de Europese aandelenhandel maakte de Dow Jones index een pas op de plaats. De breder samengestelde S&P 500 index verloor 0,3 procent en techbeurs Nasdaq werd 0,4 procent goedkoper.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.