Royal Dutch Shell kondigde op woensdag haar plannen aan om tot 9 000 banen te schrappen, ofwel meer dan 10% van haar huidige personeelsbestand. De reorganisatie zou tot een jaarlijkse besparing van $2 tot $2,5 miljard per jaar moeten leiden.

Vorige maand is het bedrijf begonnen met een brede evaluatie van haar activiteiten met het oog op kostenbesparing. Hiernaast bereidt het zich ook voor op een herstructurering van de activiteit als onderdeel van de verschuiving naar groene energie.

Het Brits-Nederlandse bedrijf verwacht dat het 7 000 tot 9 000 banen zal schrappen tegen het einde van 2022.

Het verlagen van de kosten is van vitaal belang voor de plannen van Shell om over te stappen naar de sector van hernieuwbare energiebronnen. In deze sector liggen de marges relatief laag, wat zal leiden tot een lagere winst.

CEO Ben van Beurden stelt:

Als we succesvol willen omschakelen naar groene energie en nul-emissies dan is het nu het moment om deze omschakeling te versnellen.

Herstel brandstofverkoop

In een update verklaarde Shell dat haar olie- en gasproductie in het derde kwartaal sterk zou dalen. Dit is het resultaat van de lage productie als gevolg van Covid-19 pandemie en de orkanen die de offshore-platformen hebben gedwongen te sluiten.

Het goede nieuws is dat Shell, de grootste brandstofverkoper ter wereld, in het derde kwartaal een herstel in de brandstofverkoop zag. De meeste landen kwam geleidelijk aan weer uit hun lockdown waardoor de vraag naar brandstof toenam.

Bron: Reuters

Foto: iStock