(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag met een klein verlies gesloten, ondanks de opmars van Royal Dutch Shell.
De AEX eindigde 0,3 procent lager op 618,10 punten.
Beleggers waren vandaag vooral in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, nadat woensdagavond al was gebleken dat Brussel en Londen nog geen akkoord hebben bereikt en dat de komende dagen koortsachtig zal worden onderhandeld over een handelsakkoord.
De ECB handhaafde de rentes, zoals voorzien, maar het zogeheten Pandemic Emergency Purchase Programme werd verhoogd van 1.350 miljard naar 1.850 miljard euro. En de looptijd ging van ten minste eind juni 2021 naar in ieder geval eind maart 2022.
“De door de ECB aangekondigde nieuwe maatregelen waren grotendeels zoals verwacht, dus de beweging op de markten was beperkt”, zag beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen.
De centrale bank kwam ook met nieuwe economische ramingen voor de komende jaren. Duidelijk werd dat de inflatie op de middellange termijn niet een niveau van rond de 2 procent die de ECB ambieert zal bereiken.
“Met een verwachte inflatie van 1,4 procent in 2023, zijn de maatregelen van vandaag duidelijk niet genoeg”, concludeerde econoom Carsten Brzeski van ING dan ook.
Verder was het rentebesluit redelijk in lijn met marktverwachtingen, al was Rabobank wel verrast door de nieuwe tijdsduur van het opkoopprogramma.
“Maar de verlenging van PEPP met 9 maanden tot maart 2022 en van TLTRO’s met 12 maanden tot juni 2022, is duidelijk wat langer dan de markt had verwacht”, aldus marktanalist Bas van Geffen.
De euro liep na het rentebesluit op, volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade omdat de ECB geen zogeheten ‘bazooka’ afvuurde.
“De verwachting was dat de ECB zich meer zorgen zou maken over het economisch herstel maar het rentebesluit laat zien dat de ECB vertrouwen heeft in de huidige maatregelen”, aldus Aslam.
Bij de slotgong op het Damrak noteerde de euro/dollar op 1,2117.
Olie werd duurder en voor het eerst sinds 6 maart noteerde Brent weer boven de 50 dollar. “Vaccinhoop wordt gezien als de belangrijkste drijfveer”, aldus energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO.
Stijgers en dalers
Koploper in de AEX was indexzwaargewicht Royal Dutch Shell, profiterend van de oplopende olieprijs. Het aandeel won 2,7 procent. Philips werd 1,6 procent duurder.
Aegon kwam voorbeurs met een nieuwe strategie, maar die kon op weinig goedkeuring rekenen. Het aandeel daalde 2,0 procent.
De banken ING en ABN AMRO leverden 2,9 en 3,2 procent in. De grootste daler was echter Just Eat Takeaway met een verlies van 3,8 procent.
Pharming werd 2,7 procent duurder in de AMX. Het biotechnologiebedrijf behandelde de eerste coronapatiënt in de Verenigde Staten met Ruconest. GrandVision daalde juist met 3,5 procent. Volgens mediaberichten overweegt Essilor van de overname van GrandVision af te zien. Signify daalde 4,2 procent in de nasleep van een beleggersdag eerder in de week.
BAM leverde 3,8 procent in, maar Intertrust deed het nog slechter met een verlies van 4,7 procent. JPMorgan haalde Intertrust van de kooplijst. De analisten zien nog altijd ruimte voor een koersherstel bij Intertrust, maar toch besloot de bank om het aandeel van de kooplijst te halen, vooral ook vanwege de onzekerheid die ontstaat door het vertrek van CEO Stephanie Miller.
Bij de smallcaps gingen Accell en Sligro aan de leiding met winsten van 3,4 en 2,2 procent. Accsys daalde bijna 7 procent.
Ook Ajax kreeg klappen. Na het verlies woensdagavond van Atalanta, leverde het aandeel donderdag 4,1 procent in. Door het verlies mag Ajax na de winterstop niet door in de Champions League.
Het lokaal genoteerde Fastned leverde 16,4 procent in.
Tussenstanden
Bij de slotgong op het Damrak noteerden de Dow en de S&P 500 index rond de slotkoersen van woensdagavond. De Nasdaq steeg wel met een overtuigende 0,7 procent.
Airbnb ging vandaag naar de beurs. Vooralsnog is er geen eerste koers binnen, maar dat die tientallen procenten hoger zal liggen, lijkt geen twijfel.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.