Short obligaties De ECB zit gevangen in zijn eigen monetaire web. Het kan de rente niet verhogen en de negatieve rentevoet doet de Europese banken wankelen. Ook de Federal Reserve zit vast. Iedere poging om de rente te normaliseren wordt in de kiem gesmoord terwijl inflatie begint aan te wakkeren. En in Japan kan mijn stilaan een kruis maken over Abenomics. De globale obligatiemarkt is dus een tikkende tijdbom. De laatste weken rennen beleggers als een kip zonder kop richting overheidsobligaties uit vrees voor een Brexit. Dit zorgt voor hallucinante statistieken:

– De globale obligatierentevoeten staan op het laagste niveau in 500 jaar

– $10 biljoen aan obligaties noteren aan een negatieve rentevoet

– Zwitserland leent negatief tot 30 jaar

– De Britse overheid gaf recent een nieuwe obligatie uit aan de laagste rentevoet sinds 1694

– De Duitse rente op zijn 10-jarige staatsobligatie, de Bund, noteert voor de eerste keer in de geschiedenis onder nul

– De balans van de ECB zal eind juni boven $3.000 miljard uitkomen

Hoe lang kunnen rentevoeten nog dalen?

Een kleine wijziging in de rentevoet kan een enorme impact hebben op de prijs van obligaties. Dat is zeker het geval voor obligaties met een lange looptijd wat de laatste jaren enorm populair is geworden omdat beleggers zo op zoek zijn naar rendement. Volgens Goldman Sachs zal een stijging van 1% van de globale obligatierentevoeten een verlies betekenen van $1 biljoen. Dit is een groter verlies dan het totaal van de Financiële crisis. Screen shot 2016-05-18 at 11.04.51  

Short gaan op de obligatiemarkt kan dan ook wel eens dé belegging van de komende maanden of jaren worden.

Hoe ga je short op de obligatiemarkt?

Het kan heel simpel, namelijk met een inverse ETF. De populariteit van inverse ETF’s is enorm gestegen om te profiteren van een dalende markt. Je kan bijvoorbeeld ETF’s kopen die stijgen wanneer de aandelenmarkt of de goudprijs daalt. Maar je kan dus ook ETF’s kopen die in waarde stijgen wanneer de obligaties dalen, m.a.w. wanneer de rentevoet stijgt. Aangezien de meeste beleggers niet weten hoe ze een markt moeten shorten, bieden deze ETF’s een heel gemakkelijke oplossing. Maar voor we je de ETF’s geven waarmee je de obligatiemarkt kan shorten, toch nog even deze belangrijke opmerking. Inverse ETF’s beloven de tegenovergestelde beweging van de dag. Bijvoorbeeld: Een inverse ETF op de S&P500 stijgt 1% wanneer de S&P500 die dag 1% daalt. Maar je kan er ook een hefboom aan toevoegen. Bijvoorbeeld: Een inverse ETF 2x goud stijgt 2% wanneer de goudprijs op die dag 1% daalt. Maar het sleutelwoord in dit voorbeeld, is DIE DAG. Inverse ETF’s zijn heel handige instrumenten op korte termijn, ze zijn echter niet geschikt om in te beleggen op lange termijn. Dit wordt perfect geïllustreerd in deze video: Nu, welke ETF’s kan je dus voor de korte termijn gebruiken om short te gaan op de obligatiemarkten? Dit zijn enkele namen, maar maak zeker nog je eigen huiswerk voor je er gebruik van gaat maken.

DLBS – iPath US Treasury Long Bond Bear ETN

DSXJ – JP Morgan 2X Short US 10 Year Treasury Futures ETN

EUO – ProShares UltraShort Euro ETF (Dit is eerder een short op de euro, niet op obligaties)

PST – ProShares UltraShort 7-10 Year Treasury ETF

SAGG – Daily Total Bond Market Bear 1x Shares ETF

SJB – ProShares Short High Yield ETF