Geld sparen We leven in een wereld waarin alles vluchtig is, zelfs ons geld. Wie een beetje de tijd neemt om stil te staan bij zijn uitgavenpatroon, zal merken dat er uitgaven zijn die veel gemakkelijker achterwege gelaten kunnen worden wanneer je cash geld gebruikt. Je kan er ook via een eenvoudig plan veel geld mee sparen. 12 jaar geleden besloot Marie C. Franklin het heft in eigen handen te nemen. Een simpel idee veranderde haar relatie met geld en haar leven voorgoed. Op 12 jaar tijd spaarde ze maar liefst $36.000 (of zo’n €30.000) bij elkaar door ieder briefje van $5 te sparen in plaats van uit te geven. $36.000 op 12 jaar komt overeen met gemiddeld $3.000 per jaar of $250 per maand. We lieten in een ander artikel al blijken dat het veel gemakkelijker is om minder geld uit te geven als je enkel met contant geld werkt. Als je dan ook nog eens ieder briefje van $5 (of €5 spaart), wordt je leven totaal anders. Je kan je zelfs afvragen of de nieuwe vorm van omgaan met geld het leven niet duurder maakt. Komt het door de euro zoals zo veel mensen zeggen of kunnen we gewoon niet meer omgaan met ons geld? Geld is voor de meeste mensen wat cijfertjes op een bankkaart of een bankrekening. Het heeft geen waarde meer.

Sparen kan iedereen

Het geld sparen is lang niet het enige positieve aan dit simpel idee om rijk te worden. Je gaat je automatisch ook anders gedragen. Door ieder briefje van $5 te sparen, bleef Marie C. Franklin de controle behouden over haar financiën. Naarmate de stapel briefjes steeg, werd de drang om te sparen alleen maar groter. Dit is het grootste verschil met digitaal geld. Een automatische spaaropdracht of geld overschrijven naar een spaarrekening is een goed begin. Maar wanneer er fysiek contact is met het geld, wanneer je kan zien hoeveel geld deze briefjes vertegenwoordigen, maakt het de binding met het spaargedrag alleen maar groter.

Sparen doet je best met een plan

De voornaamste reden dat mensen niet sparen, is dat ze geen plan hebben. Marie C. Franklin staat iedere morgen op met het idee om zoveel mogelijk briefjes van $5 te sparen. Ze gebruikt dan ook hoofdzakelijk contant geld. Wie met een bankkaart of kredietkaart betaalt, krijgt nu eenmaal geen $5 briefje terug. En het gebruik van contant geld vermindert je uitgaven. Dit is een win-win situatie. Naarmate de stapel briefjes toeneemt, neemt de verleiding af om ze uit te geven. Het wordt een verslavend spel om zo veel mogelijk te sparen. Er is niets zo goed voor je geld dan door te investeren in jezelf, investeer in een plan om te sparen – voor jezelf.

Geld sparen is geld vergaren

Veel mensen houden niet van kleingeld en sparen dikwijls het kleingeld dat ze bij elkaar rapen in de loop van een dag of week. Maar met kleingeld alleen kom je er niet, kleingeld is niet voldoende om een bedrag te sparen dat echt een verschil kan maken. Andere mensen zetten een automatische spaaropdracht van de zichtrekening naar de spaarrekening nadat hun loon op de rekening staat, maar gebruiken het geld van de spaarrekening op het einde van de maand om het tekort op de zichtrekening weer aan te vullen. Dit is een straatje zonder einde. Het is dus veel beter om iedere €5 die in je portefeuille belandt, iedere keer te sparen.Naarmate de stapel briefjes toeneemt, creëer je een band met je spaargedrag en wil je alleen maar meer sparen om financieel gezond te worden … en/of te blijven.

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger