ETF risico's De afgelopen drie weken zijn de Amerikaanse indices gestegen naar hogere regionen. Meerdere dagen op rij wisten de S&P 500 en de Dow Jones index er nieuwe recordkoersen uit te persen en dat heeft geresulteerd in een stijgend optimisme onder de beleggers. Bloomberg heeft twee grafieken uitgekozen waarop te zien is dat de beleggers op dit moment eindelijk weer risico durven te nemen.

Beleggers nemen meer risico en dat kan slecht nieuws betekenen

hebzucht-1 Allereerst kunnen we op de bovenstaande grafiek zien dat er recent een enorme geldstroom is toegestroomd naar relatief risicovolle aandelen. Volgens Bloomberg is dat een teken dat de beleggers rekenen op verder stijgende beurskoersen, want in het meest van de gevallen weten voornamelijk de momentumaandelen in dergelijke periodes te profiteren van flinke koersstijgingen. hebzucht-2 Op de tweede grafiek kunnen we zien dat beleggers onlangs hun rug hebben toegekeerd richting de ‘veilige haven’. De kapitaalstroom naar de goud-ETF GLD is de afgelopen weken een halt toegeroepen en volgens Bloomberg is dat een teken dat beleggers op dit moment van mening zijn dat ze geen veilige haven nodig hebben. De reden dat het optimisme onder de beleggers slecht nieuws kan betekenen voor de aandelenmarkten, komt door het feit dat het verleden uitwijst dat we juist in tijden van hebzucht te maken krijgen met tegenvallende koersresultaten. Warren Buffett leert ons dat we angstig moeten zijn als anderen hebzuchtig zijn. Is dat moment nu opnieuw aangebroken?

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger