De Amsterdamse beurs is maandag met verlies aan de nieuwe handelsweek begonnen, nadat er vorige week ook al meer dan 2 procent werd ingeleverd.

De AEX sloot vandaag 1,7 procent lager op een slotkoers van 428,20 punten.

In de markt werd veelal het aankomende Britse referendum, dat kan leiden tot een uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, aangehaald als aanleiding voor de koersverliezen.

“Brexit is al lang bekend”, stelde vermogensbeheerder Ed Manie van Mijn-Effecten evenwel, die dan ook verbaasd was over de verliezen die vandaag op de borden stonden.

Technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING rekent evenwel op een “serieuze” verkoopgolf in de komende dagen tot weken. Volgens de technische plaatjes staat de markt volgens Van den Akker met een dergelijke daling pas aan het begin van een “berenmarkt”.

Beleggers moesten het daarbij vandaag stellen met een vrijwel lege beursagenda. Louter in China stonden enkele macro-economische cijfers op de rol. Zowel de industriële productie als de detailhandelsverkopen stegen in mei in een vergelijkbaar tempo als in april. Met deze cijfers, zo stelden analisten van het Japanse Nomura, lijkt de Chinese groei aan kracht te verliezen. Bij KBC spraken ze van “zwakke Chinese cijfers”.

Veel reuring op woensdag, als de Amerikaanse Federal Reserve het rentebesluit publiceert, wordt er niet meer verwacht.

“Nadat vorige week vrijdag in de Verenigde Staten een tegenvallend banenrapport over mei met 38.000 banen werd gepubliceerd, lijkt de vergadering van de Fed een ‘non-event’ te worden en wordt er [naar verwachting] geen renteverhoging doorgevoerd,” stelden analisten van ABN AMRO.

Ook bij Rabobank geloven ze niet in een renteverhoging, na het “dramatische” banenrapport van afgelopen vrijdag.

De euro/dollar handelde bij het sluiten van de aandelenmarkten iets lager op 1,1286.

Stijgers en dalers

In de AEX wist geen enkel fonds in het groen te komen. Tot de grootste dalers in de hoofdindex behoorden de financiële waarden. Aegon leverde 3,5 procent in en ING Groep werd 3,1 procent goedkoper. Hoewel de financials sinds de laatste crisis lijken te zijn hersteld, is dit volgens Manie van Mijn-Effecten nog wel altijd slechts fragiel.

Verder had ook ArcelorMittal het lastig en sloot de staalreus 3,7 procent lager. In mei bleek de staalproductie in China 1,8 procent hoger te liggen dan een jaar eerder. Het is de derde opeenvolgende maand dat de staalproductie toeneemt, na ruim een jaar van daling. Europese staalproducenten zeggen te lijden onder het dumpen van goedkoop Chinees staal.

In de AMX wist louter Intertrust een pas op de plaats te maken. Het trustkantoor opende maandag de beurs om de overname van Elian Group te vieren. De grootste daler in de Midkap was Fugro met 4,5 procent, gevolgd door PostNL met een verlies van 4,4 procent.

Onder de kleinere fondsen was het beeld niet anders dan in de twee andere indexen. Hier was Acomo de grootste daler met een verlies van 3,6 procent, terwijl Neways Electronics en Van Lanschot er een kleine winst wisten uit te persen van respectievelijk 0,1 en 0,2 procent.

Tussenstand Wall Street

De verliezen op Wall Street waren rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten beperkt. De Dow Jones index leverde 0,3 procent in, terwijl de breder samengestelde S&P 500 index 0,4 procent lager koerste en techbeurs Nasdaq, ondanks de overname van LinkedIn voor ruim 26 miljard dollar door Microsoft, een half procent inleverde.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.