Lexus

Met de opmars van de elektrische auto lijkt het wel alsof het ene na het andere automerk uit de grond wordt gestampt dat de wereld gaat veroveren. We leven precies in een nieuw tijdperk waar oude, bekende merken geen plaats meer hebben. Maar de realiteit is dat slechts een klein aantal bedrijven het grootste deel van de autosector domineert. Het blijft dus nog altijd David tegen Goliath.

In de Verenigde Staten strijden meer dan 30 automerken voor de 17 miljoen klanten die er ieder jaar een nieuwe auto kopen. Over heel de wereld zijn er nog veel meer merken die jaarlijks dingen naar de hand van de tientallen miljoenen klanten.

Maar de auto-industrie is zeer sterk geconcentreerd. Iets meer dan een dozijn bedrijven domineren bijna de volledige autosector. 14 bedrijven controleren 54 van ’s werelds grootste en bekendste merken.

Dominantie autoindustrie

(klik om te vergroten)

Deze grafiek toont niet iedere bekende autoproducent. Bekende namen als Mazda, Subaru, Mitsubishi en Tesla zijn niet vermeld omdat ze onafhankelijke merken zijn die geen deel uitmaken van een conglomeraat.

Ferrari staat ook niet vermeld omdat het eerder dit jaar afgescheiden werd van FCA via een eigen beursnotering op de New York Stock Exchange.

Ondanks alles toont deze grafiek wel aan dat net als de voedingsindustrie de auto-industrie ook wordt gedomineerd door een handvol bedrijven.

Bron: Business Insider