Als particulier is het handig om regelmatig de balans op te maken, net als ondernemers dat regelmatig doen. Vergeet daarbij niet je beleggingsrekening. Wanneer heb je voor het laatst naar je risicoprofiel gekeken? Heb je het juiste serviceniveau ontvangen of had het beter gekund? We zetten een aantal afwegingen op de rij die kunnen helpen bij de overweging of het beter kan.

Passen je beleggingen nog bij je wensen?

Je hebt als het goed is heb je een beleggingsdoel en wil je die behalen tegen een bepaald risico. Zit je nog op koers voor het doel? Kijk goed naar het rendement en de beleggingskosten van je huidige aanbieder.

Lig je op koers?

Toen je begon met beleggen, heb je voor jezelf een aantal uitgangspunten bepaald: met welk bedrag je wilt starten, welk doel wil je bereiken, de tijd dat je je geld kunt en wil missen en het risico dat je wil lopen. Misschien wil je wel eerder stoppen met pensioen, je pensioen aanvullen of wil je studie van je kinderen betalen. Welk doel je ook kiest, vermogen opbouwen kost tijd. Een lange termijn focus is dan ook belangrijk om op koers te blijven. Maar in de tussentijd is er misschien het een en ander veranderd. Zo kan je bijvoorbeeld een erfenis hebben ontvangen of een groot bedrag ergens mee gewonnen hebben. Ook kunnen de waarde van je beleggingen veranderd zijn.

Het is dan ook goed om af en toe te kijken of je nog op koers ligt. Daarbij is het belangrijk om te toetsen of het verwachte rendement en het bijbehorende risico nog aansluiten bij de haalbaarheid van je doel? Misschien is het beter gegaan dan je had verwacht en kun je het risico wat minder hoog zetten om je doel te bereiken, of moet het risico omhoog om je doel te bereiken? Hou er rekening mee dat risico en rendement over het algemeen hand in hand gaan; hoe meer rendement, hoe meer risico je doorgaans zult lopen met je beleggingen.

Kosten van beleggen

Aan beleggen zitten kosten verbonden die niet altijd even overzichtelijk zijn. Laat je je vermogen beleggen door een vermogensbeheerder? Dan profiteer je van de expertise van professionele beleggers en het comfort om het beheer uit handen te geven. Zoals je zult begrijpen zitten daar wel kosten aan verbonden. Weet jij waar je voor betaalt? De basis is de beheerfee of beheervergoeding, daarnaast betaal je afhankelijk van de beleggingen in je portefeuille nog indirecte kosten. Deze zijn over het algemeen verwerkt in de koers van je beleggingsfondsen. Maar wees er bewust van dat de totale kosten flink kunnen verschillen per aanbieder.

Vergelijk de verschillende partijen

Het kan nooit kwaad om te kijken of een andere beleggingsaanbieder beter bij je past. Via Finner – een onafhankelijk Nederlands vergelijkings- en adviesplatform voor beleggers – vergelijk je 160 verschillende partijen met elkaar. Aan de hand van jouw wensen selecteer je de beste partijen uit het aanbod van alle banken en vermogensbeheerders in Nederland.

Second opinion

Misschien weet je nog niet zeker of je huidige manier van beleggen wel bij je past. Wil je weten hoe haalbaar jouw doelen zijn? En of het gekozen risicoprofiel wel past bij je persoonlijke situatie? Er zijn verschillende partijen die vrijblijvend een second opinion aanbieden.

Wat als je weg wilt bij je huidige aanbieder?

Veel mensen zien op tegen het overstappen. Het lijkt vaak veel gedoe om te regelen, partijen nemen vaak het overstappen uit handen voor je, net als bijvoorbeeld bij een energie overstap. Het kan zelfs zo zijn dat je een vergoeding krijgt voor de eventuele kosten van het overstappen.

Foto: iStock