Bulls-vs-Bears-Market

Binnen de beleggingswereld wordt er vaak gesproken over het slimme en het domme geld. Het slimme geld zou dan staan voor de hedgefondsmanagers en het domme geld voor de beleggers die altijd de stroom achterna gaan. En beide groepen staan regelmatig lijnrecht tegenover elkaar.

slimme-domme-geld-1

Op de eerste grafiek, afkomstig van iSPYETF, is te zien dat de fondsbeheerders zelden zo negatief gestemd waren. Op dit moment speculeert het grootste deel van deze groep op een beursdaling bij de Dow Jones index.

Het ‘slimme’ geld staat lijnrecht tegenover het ‘domme’ geld

slimme-domme-geld-2

Op de tweede grafiek, wederom afkomstig van iSPYETF, is te zien dat het ‘domme’ geld juist enorm optimistisch gestemd is. De Dow Jones index wist de afgelopen tijd meerdere malen nieuwe recordkoersen te laten optekenen en dat heeft er voor gezorgd dat nog meer mensen een plekje willen bemachtigen binnen deze rally.

Over het algemeen zijn het vaak de fondsbeheerders die het bij het juiste eind hebben. Toch is op de eerste grafiek te zien dat het ‘trackrecord’ van deze groep de afgelopen jaren ook niet altijd florissant is geweest.

De vraag is welke groep deze keer als winnaar uit de strijd gaat komen. Is dat het slimme, of het domme geld?