Gevaar inflatie

Wat ons het meest verraste de afgelopen week, was het jongste CPI-cijfer (Consumer Price Inflation) in de VS. Dit inflatiecijfer kwam uit op 0,6% voor de maand januari 2017. Dit was niet enkel dubbel zo hoog als het cijfer in december 2016, maar ook dubbel zo hoog als de verwachtingen. Bovendien is het cijfer fors hoger, dan een jaar eerder. Dit sluipende gevaar beperkt zich echter niet tot de Verenigde Staten.

Inflatie zit overduidelijk in de lift. Wie het inflatiecijfer van januari doortrekt naar de rest van het jaar, komt al snel uit op een jaarlijkse inflatie van richting 2,5 tot 3%!

En zelfs als je de voedsel- en energieprijzen eruit zou halen – volgens economen te volatiele onderdelen – dan nog kom je op een jaarlijkse CPI van 2,3% uit in de VS.

Dit is fors boven de inflatiedoelstelling van de Fed, van 2% op jaarbasis.

CPI US jan 2017

De rentecyclus komt met andere woorden nog maar net op gang.

Precies volgens het scenario, dat we eerder voor u hebben geschetst. Een rentecyclus benadrukt inflatie in eerste instantie. Een rentecyclus bestrijdt inflatie, pas in een veel later stadium.

Daarom zal inflatie nog veel meer gaan aantrekken wat ons betreft. En als we verder kijken naar de ingrediënten die inflatie stuwen, dan zien we daadwerkelijk een golf aan inflatie op ons afkomen.

Volgt u even mee. De prijzenkorf die de inflatie bepaalt, bevat tegenwoordig heel wat producten van Chinese makelij. Dat is inmiddels geen geheim meer voor de meeste lezers.

Wel, kijkt u eens even mee naar de grafiek van de PPI-ontwikkeling in China.

PPI China Jan 2017

De prijzen voor producenten in China, swingen compleet de pan uit. Die prijsstijging gaat hoe dan ook verwerkt moeten worden in het eindproduct. En dit zal een grote impact krijgen, op de inflatiecijfers in het Westen.

Dit is simpele economische logica.

De prijsopleving moet nog gaan beginnen, met andere woorden. En nu al schiet het Amerikaanse inflatiecijfer richting 3%. Wat moet dat geven als inflatie eens echt als een tsunami inslaat?

Wij kijken al veel langer met argusogen naar deze ontwikkeling, maar blijkbaar is dit nog geen urgent probleem voor de rest van de markt. Voor ons niet gelaten. Wij namen vorig jaar alvast onze voorzorgen, met een stevige opbouw van onze posities in de goud- en zilvermijnsector.

Dit jaar slaan we volop toe in de grondstoffensector, waarbij we onze speerpunten richten op industriële metalen (zink, nikkel, koper, …) maar ook energie en agrarische grondstoffen.

Allen stuk voor stuk erg gevoelige onderdelen, als het op inflatie aankomt.

De gemakkelijkste winsten bij de goud- en zilvermijnen liggen nu achter ons, maar de grootste winsten liggen nog voor ons!

Het snelle geld is verdiend in de goud- en zilvermijnsector. Wie nu pas komt kijken, heeft die winsten helaas gemist. En kom niet vertellen, dat we u niet tijdig hebben gewaarschuwd.

Tot daar het slechte nieuws. Het goede nieuws is echter dat de grootste rendementen van deze sector nog moeten komen.

De HUI-index, de referentie voor de sector, mag dan wel gestegen zijn van onder 100 punten tot boven 200 punten, in amper een jaar. De recordstand voor deze index ligt ruimschoots boven 600 punten!

HUI

Dus wie denkt dat de mooiste winsten reeds achter ons liggen, die heeft het goed mis.

Het is natuurlijk wel zo, dat de gemakkelijkste winsten achter ons liggen. En daar willen we wat meer uitleg bij geven. Je kon in het voorbije jaar, met de ogen dicht, beleggen in deze sector… alles ging gewoonweg omhoog, zonder uitzondering.

Dat wordt in de komende periode een ander paar mouwen.

In de volgende rally zal je selectiever te werk moeten gaan, want niet enkel wordt de vergelijkingsbasis moeilijker, ook bedrijfsmatig zal het voor diverse ondernemingen in de sector een meer uitdagende omgeving worden.

5 redenen waarom je NU goudmijnaandelen moet kopen

  • Sinds 2016 zitten goudmijnaandelen in een nieuwe stierenmarkt!
  • De vorige stierenmarkt in goudmijnaandelen duurde 1.142 dagen. Vandaag zijn we maar 400 dagen ver.
  • De vorige stierenmarkt ging +1.355%, vandaag staan we ‘slechts’ 120% hoger.
  • MAAR: Goudmijnaandelen waren nog nooit zo goedkoop.
  • DUS: Goudmijnaandelen staan voor hun grootste stijging ooit!

Wacht géén dag langer om goudmijnaandelen te kopen: LEES MEER