De economische vooruitzichten van de Verenigde Staten zijn in de afgelopen maand nog donkerder geworden dan ze al waren. Een oorzaak hiervan is het stijgende aantal Covid-19 gevallen waardoor verschillende staten opnieuw (gedeeltelijke) lockdowns moesten invoeren.

Volgens een opiniepeiling van Reuters bij economen zal het herstel dat op de arbeidsmarkt aan de gang is, tegen het einde van dit jaar weer omkeren. De economen zijn bezorgd over de duurzaamheid van de opleving op de arbeidsmarkt en andere economische gegevens.

David Mericle, econoom bij Goldman Sachs, stelt:

De huidige situatie brengt 2 risico’s met zich mee. Sommige staten zullen opnieuw lockdowns moeten invoeren. Hiernaast zullen andere staten hun heropeningsproces moeten vertragen of stopzetten. Dit zal op langere termijn schade aan bedrijven en de arbeidsmarkt kunnen veroorzaken.

Goldman Sachs heeft onlangs haar groeiverwachting voor het derde kwartaal verlaagd van 33% naar 25%. Verschillende banken hebben de afgelopen maanden hun voorspellingen voor het derde kwartaal achtereenvolgens verlaagd.

Resultaten opiniepeiling

Een meerderheid van de bevraagden heeft zijn prognoses verlaagd of onveranderd gelaten ten opzichte van vorige maand. Het V-vormig herstel dat door de financiële markten wordt verwacht, wordt dus betwist door de economen.

Gevraagd naar het “worstcasescenario” voor ’s werelds grootste economie, was de mediane respons een inkrimping van 40,4% in het tweede kwartaal, geen groei in de volgende 2 kwartalen, een inkrimping van 9% in 2020 en geen groei in 2021.

Bijna 2/3 van de economen zei dat het 2 of meer jaren zal duren voordat de Amerikaanse economie haar pre-pandemische niveau opnieuw zal bereiken. De andere zeiden dat het 1 tot 2 jaar zou duren maar niemand voorspelde een herstel van minder dan 1 jaar.

Bron: Reuters

Foto; iStock