Het jaar 2020 is officieel voorbij. De S&P 500 en Dow Jones index zijn er in geslaagd om dit bizarre jaar op recordhoogtes af te sluiten. De weg hiernaartoe was door de Covid-19 pandemie wel veel volatieler dan normaal.

De drie grote indexen eindigde donderdag, de laatste handelsdag van het jaar, allemaal hoger. De Dow steeg 0,7% en de S&P 500 en Nasdaq stegen met respectievelijk 0,6% en 0,1%. Enkel de Nasdaq is er niet in geslaagd om 2020 af te sluiten op een record.

Hoewel de economie nog lang niet in de buurt komt van haar pre-pandemische niveau, vertellen de aandelenmarkten een ander verhaal. Alle drie de benchmarks sloten het jaar met winst af.

De Dow steeg dit jaar met 7,3% terwijl de S&P 500 met 16,3% steeg. Voor de Nasdaq was 2020 het beste jaar sinds 2009 met een winst van 43,6%.

Hoge volatiliteit

In het begin van 2020 maakten beleggers zich zorgen dat de markt geen duwtje meer in de rug zou krijgen. De Federal Reserve stopte met het verlagen van de rente en de euforie van de belastingverlaging van president Trump ebde  weg. Bovendien liepen de spanningen tussen de Verenigde Staten en China steeds hoger op.

Het ergste moest toen echter nog komen. Na het bereiken van nieuwe “all time highs” in februari begon de markt zich steeds meer zorgen te maken over het nieuwe Covid-19 virus. De Verenigde Staten kondigden ook de eerste lockdownmaatregelen af.

De Dow Jones vestigde hierdoor nieuwe records voor zijn grootste daling in één handelssessie. De New York Stock Exchange moest de handel in de S&P 500 meerdere keren opschorten omdat de index te snel daalde. Dit mechanisme werd ingesteld na de beurscrash van 1987.

In de maanden die volgde herstelde de beurs zich echter veel sneller dan de meesten hadden verwacht. De ongeziene, krachtige interventie van de Federal Reserve heeft daar veel aan bijgedragen.

Leo Grohowski, CIO bij BNY Wealth Management, besluit:

In 2020 werden verschillende beleggingsregels nog eens extra duidelijk. Nummer 1: Niet overreageren!

Bron: CNN

Foto: iStock