Spiekbriefje financiële markten

De laatste 2 weken hebben we goed kunnen zien hoe de markten reageren op het nieuws rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ieder bericht dat Trump of Clinton naar de leiding duwde had een andere impact. Hieruit kunnen we een spiekbriefje afleiden wat de markten waarschijnlijk gaan doen na de verkiezingen.

Wat zal de impact zijn van een overwinning van Trump of Clinton op de aandelenmarkt, de Amerikaanse dollar, Amerikaanse obligaties, groeilanden en grondstoffen?

Dit is natuurlijk geen glazen bol, maar op basis van eerdere marktbewegingen is dit de meest waarschijnlijke uitkomst.

Trump wint

trump2

Aandelen: De volatiliteit zal omhoog schieten en vooral rentegevoelige aandelen zullen op hun donder krijgen. Op lange termijn zullen infrastructuurbedrijven beter presteren dan de markt.

Amerikaanse dollar: De greenback zal dalen ten opzichte van belangrijke munten als de yen en de Zwitserse frank. De USD zal stijgen ten opzichte van valuta uit groeilanden, vooral Mexico.

US Obligaties: In eerste instantie zullen rentevoeten dalen door de vlucht naar veiligheid. Later kunnen beleggers aandelen verkiezen boven obligaties waardoor de rentevoeten weer gaan stijgen.

Grondstoffen: Positief voor goud en zilver als veilige monetaire haven. De anti-Iran aanpak zal de olieprijs doen stijgen terwijl zijn standpunt pro-steenkool zorgt voor lagere gasprijzen. Koper kan stijgen door de stimulering van infrastructuurwerken.

Groeilanden: Een negatieve impact op de groeilanden, behalve Rusland. Vooral Mexico en China zijn kwetsbaar.

Clinton wint

Hillary Clinton

Aandelen: Een opluchtingsrally na de recente sell-off door de stijging van Trump in de peilingen. Farmabedrijven en banken kunnen het moeilijk krijgen door striktere regulering.

Amerikaanse dollar: De dollar zal stijgen doordat de mogelijkheid op een renteverhoging toeneemt. Neutraal ten opzichte van valuta uit groeilanden. De roebel en de Mexicaanse peso kunnen stijgen.

US Obligatie: Beleggers krijgen terug meer appetijt voor risico waardoor de rente zal oplopen.

Grondstoffen: Klimaataanpak en de milieuagenda van Clinton zijn slecht voor olie en steenkool, goed voor hernieuwbare grondstoffen.

Groeilanden: Heel positief door de toename van interesse in risicovolle activa.

Bron: Bloomberg