Geld sparen tips euro De eerste €100.000 is het moeilijkste, daarna gaat alles vanzelf – dat zegt meester belegger Charlie Munger. En daar zit eigenlijk een grote waarheid in. Maar hoe geraak je aan €100.000? Dat is natuurlijk de belangrijkste vraag want op zich is €100.000 sparen niet zo moeilijk. Geld sparen is 80% mentaliteit en 20% kennis, zegt Munger. Voor veel mensen lijkt €100.000 dan ook een onmogelijk getal om bij elkaar te sparen. Moneyunder30 legt je echter uit hoe je op enkele jaren tijd €100.000 kunt sparen zonder te leven als een monnik. Enkele tips om alles wat gemakkelijker te maken.

# 1. De juiste mentaliteit

Wanneer je €100.000 wilt sparen, moet je anders denken dan de meeste mensen. Er is een reden dat de meeste mensen geen €100.000 op hun spaarrekening hebben staan: ze geven te veel geld uit. Geld besparen begint met de mentaliteit om onder je stand te leven. Dit betekent niet dat je moet leven als een monnik, maar dit betekent wel dat je opofferingen moet maken. Ga je iedere week 2 keer uit eten, dan doe je dat nu maar 1 keer om de 2 weken. Koop je ieder jaar nieuwe schoenen, koop pas nieuwe schoenen als de oude versleten zijn, … Dit is je niet opsluiten, het is enkel consuminderen in plaats van consumeren. Leef zuinig, niet gierig.

# 2. Stel doelen

Wat wil je bereiken met je geld?

  • Je schulden sneller afbetalen?
  • Een beleggingsportefeuille opbouwen?
  • Een noodfonds aanleggen?

Eens je de juiste mentaliteit hebt, moet je doelen stellen zodat je ergens naartoe kunt werken. Visualiseer je doel om door te zetten als het eens wat moeilijker gaat.

# 3. Maak een budget

Een budget lijkt saai en ouderwets, maar hoe weet je hoeveel geld je kunt besparen als je niet weet hoeveel geld je verdient en uitgeeft? Er zijn verschillende en simpele methodes om een budget te gebruiken. Tegenwoordig zijn er ook veel websites en apps die u hierbij kunnen helpen. Door je uitgaven in deze categorieën onder te brengen, krijgt je een goed beeld waar je kunt besparen of waar je kunt investeren.

  • Onnodige uitgaven zijn kosten die je maakt aan producten of diensten die je in feite niet nodig hebt of die geen waardevolle bijdrage leveren aan je leven. Dit zijn kosten waar je geen voordeel uit haalt.
  • Productieve uitgaven zijn kosten die je maakt waarmee je geld kunt verdienen. Deze kosten verbeteren jou ervaringen, jou levensstijl of jou gezondheid. Deze kosten verbeteren jou welvaart op termijn.
  • Beschermende uitgaven zijn kosten zoals verzekeringen om jou vermogen en je familie te beschermen tegen hoge uitgaven wanneer er zich iets onverwachts voordoet.
  • Uitgaven voor je levensstijl zijn kosten zoals kleren, vakanties, uitstapjes, … om het leven aangenaam te houden.

# 4. Spaar zo veel en realistisch mogelijk

Om €100.000 te sparen op bijvoorbeeld 5 jaar heb je al zo’n €20.000 per jaar of €1.666 per maand nodig. Dit lijkt veel en onmogelijk, maar dat is het niet. In het begin zal dit niet mogelijk zijn, maar naarmate het proces vordert, groeit het vertrouwen en zal je er in slagen steeds meer te sparen. Begin dan ook met een laag, realistisch bedrag en bouw dit stelselmatig op. Je kan bijvoorbeeld beginnen met 10% van jou inkomen te sparen, ieder kwartaal spaar je 1% meer. Dat is een kleine aanpassing die je niet direct voelt. Maar na 2,5 jaar spaar je niet 10% maar 20% van je inkomen. Zo kan je dit opbouwen en komt het doel van €100.000 steeds dichterbij.

# 5. Laat je niet ontmoedigen door tegenslagen

Tegenslagen zullen er altijd zijn. Extra kosten, een belegging die slecht afloopt, ziekte of ontslag,… Laat je vooral niet ontmoedigen. Een vermogen opbouwen heeft tijd nodig. Tegenslagen horen nu eenmaal bij het leven en mogen je er niet van weerhouden je doel te bereiken.