De plotselinge ineenstorting van Silicon Valley Bank stuurde een schokgolf door de markten. Nu lijken vooral technologie startups hard geraakt. Verschillende startups hadden rekeningen bij de bank. Deze bedrijven proberen nu te achterhalen hoe groot hun blootstelling is, op een moment dat veel bedrijven het reeds moeilijk hadden.

Toezichthouders in Californië hebben vrijdag de Silicon Valley Bank gesloten en onder toezicht gesteld van de US Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). De FDIC treedt op als curator, wat doorgaans betekent dat zij de activa van de bank zal liquideren om haar klanten, waaronder depositohouders en schuldeisers, terug te betalen.

Deze laatste stap vormde het sluitstuk van een verbazingwekkende 48 uur. Hierin zette de onzekerheid over SVB sommige startups ertoe hun fondsen terug te trekken. Ook het besmettingsrisico voor de bredere financiële sector werd aangewakkerd.

Massahysterie

De problemen bij SVB kwamen voor sommige investeerders en bedrijven niet geheel onverwacht. Zelfs vóór de ineenstorting zou een aantal startups hebben overwogen hun geld van de bank terug te trekken, volgens mediaberichten en openbare berichten van durfkapitalisten.

Founders Fund, een invloedrijke durfkapitaalfirma opgericht door miljardair Peter Thiel, adviseerde naar verluidt zijn portefeuillebedrijven om geld van de bank te halen. Tribe Capital drong er ondertussen bij bedrijven op aan om goed op te letten waar ze hun geld bewaren en hoe ze fondsen werven.

Andere prominente durfkapitalisten deden er dan weer alles aan om de massahysterie een halt toe te roepen. Mark Suster, partner bij Upfront Ventures, drong er bij de gemeenschap op aan om zich uit te spreken om de paniek te bedwingen. In een lange Twitter thread benadrukte Suster dat bankruns het hele systeem schaden.

Uitdagingen in de startupmarkt

De snelle ontwikkelingen bij Silicon Valley Bank komen op een moeilijk moment voor de techindustrie. Stijgende rentetarieven hebben de gemakkelijke toegang tot kapitaal aangetast die hielp de stijgende waarderingen van startups aan te wakkeren en ambitieuze, geldverslindende projecten te financieren. Volgens gegevens van CBInsights van januari daalde de durfkapitaalfinanciering in de Verenigde Staten in 2022 met 37% ten opzichte van het jaar daarvoor.

Tegelijkertijd hebben de bredere macro-economische onzekerheid en de vrees voor een recessie sommige adverteerders en consumenten ertoe aangezet hun uitgaven te beperken, waardoor de inkomsten van de sector worden aangetast. Als gevolg daarvan is de ooit zo succesvolle techwereld in een periode van sterke kostenbesparingen terechtgekomen, gekenmerkt door massaontslagen en een hernieuwde focus op efficiëntie.

De situatie bij Silicon Valley Bank is wellicht verergerd doordat meer startups in geldnood kwamen en geld moesten opnemen. Nu dreigt de ondergang van de bank de liquiditeitskrapte in de sector en de turbulentie in het algemeen te verergeren.

Bron: CNN
Foto: iStock