Vroeger op pensioen gaan

Nooit meer moeten werken, het is een droom van vele mensen. Er zijn er die er in slagen om al op hun 30e of 40e op pensioen te gaan. Het is niet eenvoudig, maar daarom niet onmogelijk. Vroeger op pensioen gaan is niet voor iedereen, en dat heeft niet alleen met geld te maken.

Iedereen kan op verschillende manieren ervoor zorgen dat hij/zij op pensioen kan gaan. Het pad is voor iedereen anders. Maar de tocht is niet zonder gevaren of tegenslagen. En je moet dingen doen waar veel mensen niet toe bereid zijn. Maar de beloning is des te zoeter.

Wil jij ook vroeger op pensioen dan je 65e, dan moet je eerst eens heel eerlijk onderstaande 7 vragen beantwoorden voor jezelf.

-1. Hoe ga je geld verdienen zonder job?

Wie op pensioen gaat, gaat niet meer werken. Maar je hebt natuurlijk nog wel kosten. Hoe ga je aan voldoende inkomsten geraken zodat jij al jouw levenskosten kan betalen? Ga je leven van dividend inkomsten? Aandelen verkopen? Huurinkomsten? Of andere passieve inkomsten?

-2. Wat is je backup plan voor financiële noodgevallen?

Wat ga je doen indien er een financiële tegenvaller voorvalt? Heb je een noodfonds waar je op kan terugvallen? Kan je de kosten in je leven verlagen? Kan je de inkomsten verhogen? We gaan er altijd van uit dat er niets gebeurt, en in de beste gevallen is dat ook zo. Maar je moet ook voorbereid zijn indien er toch iets misloopt.

-3. Hoe ga je fit en gezond blijven?

Je hebt natuurlijk niets aan je pensioen indien je ziek wordt. Om van je pensioen te genieten, moet je ook fit en gezond zijn, zowel fysiek als mentaal. Het beste is dat je levensstijl al gewoontes bevat om fit en gezond te zijn. Indien je later grotere veranderingen moet doorvoeren, kan dat een enorme impact hebben op het financieel plaatje.

-4. Hoe wil je op pensioen gaan?

Dit is misschien de belangrijkste vraag van allemaal. Er is niets zo erg dan alles doen om vroeg op pensioen te kunnen gaan, om dan vast te stellen dat je alles en iedereen achter gelaten hebt en je eenzaam bent. Hoe moet jouw leven eruit zien eens je op pensioen bent?

-5. Waar wil je op pensioen gaan?

Blijf je wonen waar je nu woont of ga je in een ander land wonen? Wil je een eigendom bezitten of wil je huren? Wil je een huis of een appartement wonen? In een stad of aan zee? Iedere woonplaats heeft een andere kostprijs.

-6. Hoe moet je dag eruit zien?

Welke activiteiten staan er op jouw agenda? Ga je vooral uitrusten en tv kijken? Of ben jij eerder het actieve type dat iedere dag een nieuwe uitdaging zoekt?

-7. Hoe blijf je met je partner op dezelfde (financiële) lijn?

Goede afspraken maken met je partner is het fundament van een goed pensioen. Je moet goed overeen komen wat de doelstellingen en het uitgavenpatroon betreft. Zijn jullie beide akkoord met de inkomsten en de levensstijl?

Bron: MarketWatch