De goud- en zilverprijs hebben dit jaar al een enorme rally achter de rug. Begin deze week daalde beide edelmetalen echter fors. Goud tekende voor de grootste daling in meer dan 7 jaar. Volgens Matt Maley, strateeg bij Miller Tabek, zijn er nog meer problemen op komst voor de goud- en zilverprijs.

Maley wees op de “Relative Strenght Index” (RSI) van goud en zilver. Deze indicator toont aan of een activa over- of ondergewaardeerd is. Toen goud vorige week haar record bereikte, noteerde de RSI op haar hoogste punt sinds de jaren 90. De RSI van zilver bereikte haar hoogste punt sinds de extremen van 2011.

Als je dit soort extremen krijgt, kunnen hieruit problemen komen.

Daling op korte termijn

Op lange termijn is Maley wel nog positief over de vooruitzichten voor beide edelmetalen. Door de extremen die zich nu echter voordoen zou er op korte termijn wel een forse daling kunnen komen.

Volgens Maley zou de goudprijs opnieuw kunnen dalen naar $1 750 alvorens deze de weg naar de top weer hervat. Voor de zilverprijs voorziet de strateeg een daling tot $24.

De stijging van de afgelopen weken is volgens verschillende analisten te snel en te hoog gegaan. Hiernaast was er geen echte fundamentele reden voor deze spectaculaire stijging.

Volgens Michael Bapis, directeur bij Vios Advisers, moeten beleggers die edelmetalen willen bezitten, zich focussen op goud- en zilvermijnen. Mijnen zijn bedrijven met een echte activiteit, het ontginnen van edelmetalen, waardoor zij meer gediversifieerd zijn in ruimte.

Bron: CNBC

Foto: iStock