De werkgelegenheid in het Verenigd Koninkrijk heeft zijn grootste kwartaaldaling in meer dan een decennium gezien. Het Bureau voor Statistiek van het Verenigde Koninkrijk schatte dat 32,92 miljoen mensen een job zouden hebben tussen april en juni.

De schatting van het Bureau voor Statistiek zou een stijging van 113 000 vertegenwoordigen ten opzichte van het vorige jaar. In vergelijking met het vorige kwartaal zou dit wel betekenen dat er een daling is van 220 000.

Deze daling van de werkgelegenheid, die zowel bij mannen als vrouwen op te merken was, was de grootste driemaandelijkse daling sinds midden 2009.

Het Bureau voor Statistiek stelt:

Uit de gegevens blijkt dat de werkgelegenheid afneemt en dat de werkloosheid grotendeels onveranderd blijft. Dit komt door de toename van economische inactiviteit, met mensen die zonder werk zitten maar momenteel niet op zoek zijn naar werk.

Afbouw verlofregeling

De werkloosheidsgraad voor april tot juni was 3,9%. Het is echter onwaarschijnlijk dat deze gegevens de ware omvang van het banenverlies weerspiegelen.

Door het verlofprogramma van de Britse overheid, heeft de overheid 80% van het maandsalaris van werknemers betaald. Hierdoor vielen de kosten voor de werkgevers lager uit waardoor ontslagrondes tijdelijk werden afgewend.

Vanaf augustus wordt deze regeling echter afgebouwd waardoor de werkgevers voor een groot deel terug moeten instaan voor de lonen. Door de hogere kosten voor de werkgevers zullen er ongetwijfeld ontslagen volgen.

Uit de laatste gegevens blijkt dat het aantal mensen dat een werkloosheidsuitkering aanvroeg in juli 2,7 miljoen bedroeg. Dit is een stijging van 116,8% sinds maart.

Minister van Financiën Rishi Sunak verklaart:

Ik heb altijd benadrukt dat we niet elke job konden beschermen. Er ligt een duidelijk plan klaar om jobs te beschermen, te ondersteunen en te creëren.

Bron: CNBC

Foto: iStock