De Amerikaanse economie groeide in het derde kwartaal harder dan verwacht. Toch blijft het herstel moeizaam verlopen. Economen twijfelen ook over het lang het uiteindelijk zal duren om volledig te herstellen van de Covid-19 crisis.

Het Amerikaanse bruto binnenlands product, groeide in het derde kwartaal met een record van 33,1% op jaarbasis. Analisten hadden een groei van 32% verwacht. De consumentenactiviteit en de investeringen droegen bij aan deze forse stijging. Het BBP ligt nu nog 3,5% onder de piek van het vierde kwartaal van 2019.

Het totale BBP van de Verenigde Staten heeft $1,3 biljoen van de verloren $2 biljoen reeds teruggewonnen. Het herstel van de overige $700 miljard zal volgens economen echter een stuk moeizamer verlopen.

Aneta Markowska, hoofdeconoom bij Jefferies, stelt:

Hoewel het derde kwartaal zeer indrukwekkend was, zal het herstel van de overige $700 miljard langer duren. We verwachten een vertraging van de groei tot slechts 2%.

Onenigheid over volledig herstel

Het herstel van de economie is zeer onzeker geworden. Er is een nieuwe golf van Covid-19 besmettingen en de overheid slaagt er maar niet in om een akkoord te vinden over een nieuwe stimuleringspakket. Het einde van de stimuleringsmaatregelen zou de groei van de consumptie in het vierde kwartaal kunnen afremmen.

Sommige economen verwachten een volledig herstel in het begin van 2021. Andere denken echter dat de niveaus van 2019 pas weer zullen bereikt worden op het einde van dat jaar.

Volgens Diane Swonk, econoom bij Grant Thorton, is de enige manier waarop het BBP voor het einde van volgend jaar volledig hersteld zou zijn met behulp van een nieuw groot stimuleringspakket. Een volledig herstel in de arbeidsmarkt ziet Swonk pas in 2023. Zonder nieuwe stimulus zou dit zelfs tot 2024 kunnen duren.

Zij stelt:

Er zijn zeer diepe wonden geslagen in de arbeidsmarkt. Zonder nieuwe stimulus is deze pas in 2024 volledig hersteld.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties