De Duitse economie is, volgens nieuwe officiële cijfers, tijdens het tweede kwartaal van 2020 het sterkst gekrompen. Deze daling is volledig te wijten aan de uitbraak van het Covid-19 virus in de wereld.

De totale productie van goederen en diensten is in de periode april-juni met 10,1% gedaald. Het was de scherpste daling sinds 1970. De krimp volgde op een kleinere maar nog steeds sterke daling van de activiteit met 2% in de voorgaande 3 maanden.

De Duitse economie is, net zoals de meeste andere economieën, zeer hard getroffen door de pandemie en de beperkingen die zijn opgelegd in een poging de pandemie in te dammen.

Het bureau voor de statistiek van Duitsland stelt:

Er is een massale ineenstorting geweest in de uitgaven van gezinnen, investeringen in materiaal en machines en in de import en export.

Duitsland is een toonaangevende exporteur, met name voor industrieproducten, waardoor het onvermijdelijk zwaar getroffen is door de verstoring van de internationale handel die de gezondheidscrisis heeft veroorzaakt.

Herstel verwacht

Het enige gebied waar volgens het bureau voor de statistiek sprake was van enige groei waren de consumptieve bestedingen van de overheid. Hiermee worden de niet-investeringsuitgaven van de overheidssector bedoeld.

In andere sectoren zijn er tekenen die erop wijzen dat er na april een herstel kan zijn begonnen. Dat wordt bijvoorbeeld gesuggereerd door de maandelijkse cijfers voor de industriële productie en de detailhandel.

Andrew Kenningham van Capital Economics verwacht een opleving van het bruto binnenlands product in het derde kwartaal. Hij denkt echter wel dat het nog een lange tijd onder het niveau van voor de crisis zal blijven.

De nieuwe cijfers bevestigen dat Duitsland zich officieel in een recessie bevindt. Bij een recessie zijn er twee opeenvolgende kwartalen met een dalend bruto binnenlands product.

Bron: BBC

Foto: iStock