inflatie

De meeste beleggers rekenen op twee Amerikaanse renteverhogingen in het jaar 2017. Toch lieten een aantal FOMC-leden onlangs nog weten dat de planning is om dit jaar driemaal de rentestand op te trekken. Met name de stijgende inflatie kan er voor gaan zorgen dat de Amerikaanse centrale bank genoodzaakt is om een renteverhoging door te voeren.

Sinds het einde van 2015 is de Amerikaanse inflatie in korte tijd flink gestegen. Na een korte adempauze te hebben gehad aan het begin van 2016, trok de inflatie flink op toen bekend was geworden dat Donald Trump de nieuwe president van de VS zou gaan worden.

De inflatie ligt boven het gewenste doel van de Fed

inflatie-vs

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van BLS/Haver, is te zien dat de Amerikaanse inflatie op dit moment boven het gewenste doel van de Fed ligt. De Amerikaanse centrale bank hamert al een langere tijd op een inflatiestand van boven de 2%, maar op dit moment zitten we daar al ruim boven.

De kans is groot dat de Amerikaanse inflatie, als gevolg van de economische hervormingen van Trump, de komende tijd verder zal stijgen. Om een stijgende inflatie te bestrijden zijn renteverhogingen nodig. Janet Yellen doet er dus verstandig aan om de inflatiestand nauwlettend in de gaten te houden.