De jaren ’80 blijkt de voedingsbodem geweest te zijn voor de grootste en langste stierenmarkt in zowel aandelen als obligaties. Toeval of niet, maar de omstandigheden vandaag zijn exact het tegenovergestelde van 30 jaar geleden. Opnieuw 30 jaar succesvol beleggen is dus eigenlijk niets anders dan het tegenovergestelde gaan doen. De ene activa die je in de jaren ’80 niet moest kopen, is de enige die je vandaag wel moet kopen, zegt meester belegger Stanley Druckenmiller. Aandelen en obligaties zijn vooral te mijden in de komende decennia. Ruim 30 jaar lang zijn de rentevoeten naar beneden gegaan (= winst voor obligaties) en de aandelenkoersen (met hier en daar een serieuze bult in de weg) omhoog. Wat is er nu precies het tegenovergestelde dan in de jaren ’80?
# 1. Rentevoeten waren hoog (tot +15%) en konden alleen maar dalen. Vandaag zijn de rentevoeten laag (zelfs negatief) en kunnen alleen maar stijgen.
#2. De waardering van aandelen was bijzonder laag. Vandaag zijn de aandelenmarkten gemeten aan verschillende parameters bijzonder hoog gewaardeerd.
# 3. Inflatie was bijzonder hoog, Paul Volcker van de Fed moest de rentevoeten agressief optrekken om hyperinflatie te vermijden. Vandaag is er amper inflatie in het systeem te krijgen, ondanks alle pogingen van de centrale banken.
# 4. Bedrijven moesten bijzonder efficiënt gaan werken omdat kapitaal zo duur was. Vandaag stijgen de schulden naar recordhoogtes omdat kapitaal zo goedkoop is.
Wat moet je nu doen als belegger?
Wanneer de marktomstandigheden vandaag exact het tegenovergestelde zijn van begin jaren ’80, het startpunt van de grootste en sterkste stijging van aandelen én obligaties, moet je jezelf als belegger in feite positioneren in de tegenovergestelde situatie van 30 jaar geleden. 3 decennia geleden kon je in feite met je ogen dicht aandelen en obligaties kopen. Wat je vooral niet moest kopen was goud. Goud ging sinds begin jaren ’80 25 jaar lang naar beneden. Logische conclusie is dus dat dit wél een goed moment is om goud te kopen. Wat werkte in de jaren ’80 zal vandaag niet meer werken. Wat niet werkte in de jaren ’80 zal vandaag wel werken.