DuoSkin Tattoo

Tattoos gaan al eeuwen mee en hebben doorheen de geschiedenis zowel mythische als symbolische betekenissen. Maar de tattoo van de toekomst heeft wel heel bijzondere eigenschappen. Je kan er zelfs je smartphone of andere elektronische toestellen mee bedienen.

Wetenschappers van het MIT Media Lab aan de Universiteit van Cambridge werken samen met Microsoft aan de tattoo van de toekomst. Het zijn tijdelijke tattoos gemaakt uit geleidend materiaal. Hiermee kan je de controle krijgen over elektronische toestellen.

De interactie kan op verschillende manieren:

  • Gebruiken als een toetsenbord
  • Gegevens uploaden
  • Gegevens downloaden

Daarnaast kan men via deze technologie er ook voor zorgen dat de tattoo verschillende kleuren aanneemt naargelang de lichaamstemperatuur of men kan ledverlichting toevoegen.

Hoe werkt dit nu?

De tijdelijke tattoo maakt gebruik van bladgoud om elektronische data door te sturen. Bladgoud is bijzonder dun goud en heeft een sterke geleidende eigenschap. Het goud wordt verbonden met een micro-controller en een draadloze communicatie unit. Hierdoor kan men contact maken met elektronische toestellen zoals je smartphone.

Bladgoud is in tegenstelling tot de naam doet vermoeden bijzonder goedkoop. Hierdoor is een tijdelijke elektronische tattoo verrassend simpel en betaalbaar te maken.

Er wordt eerst een patroon gecreëerd waarna de tattoo op een blad wordt geprint. Net zoals de tijdelijke tattoos bij kinderen op de arm wordt geplakt, wordt de elektronische tattoo ook op de huid gekleefd.

Het betreft hier nog een prototype maar de ontwikkeling gaat verder. Het voordeel is dat het om tijdelijke tattoos gaat en niet om implantaten. Ze zitten op de huid, niet onder de huid. Cindy Hsin-Liu Kao van het MIT Media Lab denkt dan ook dat dergelijke tattoos in de toekomst niet alleen als mode accessoires maar ook als functioneel hulpmiddel gebruikt gaan worden.

Bron: MarketWatch